lauantai 30. heinäkuuta 2016

Toimiva hima
Olettekos huomanneet, että viimeisimmät postaukset ovat tavalla tai toisella liittyneet matkustamiseen? Olen saanut menemisestä suuria, suuria fiiliksiä. Jo helsingissä piipahtaminen tuntui kuin olisimme olleet maailman toisella puolella. Olin jossain muualla kuin kotona ja se oli outoa. Nyt olemme kuitenkin tulleet. Olemme saapuneet kotiin, joten eiköhän rupatella vähän himajuttuja seuraavaksi.

Ajattelin kirjoittaa aiheesta: toimiva koti. Mitä me kodissamme tarvitsemme ja vastaavasti emme tarvitse. Mitkä tekijät edesauttavat kotimme toimivuudessa tarpeisiimme nähden. Listaan alle muutamia seikkoja, joiden koen antaneen positiivisen sekä helpottavankin vaikutuksen arkeemme.

1. Sälytetään vain tarpeellinen. Tavoitteena on, että keittiössä on VAIN purkit, jota todella käytämme, lastenhuoneessa VAIN lelut, jotka eivät päädy ainoastaan tyhjän täytteeksi sängyn alle, vaatekaapissa VAIN muutama lempivaate ja niin edelleen. Se, että tarvitsemaani purkkia ei täydy kaivaa miljoonan muun purkin takaa, on ihanaa ja vapauttavaa!

2. Sisustetaan asiat käyttöpaikoilleen. Vessatavarat kuuluvat tietysti vessaan, keittiökamat keittiöön, mutta vauvanvaatteet kuuluvat suihkuhuoneeseen. Vauvan hoitotaso sijaitsee kylpyhuoneessa, joten pikkuiset vaatteetkin ovat siellä sen sijaan, että olisivat kahdeksantoista askelen päässä vaatekaapissa. Huhhuh mikä matka.

3. Televisiottomuus. Syystä että: toosa ei anna mitään, ei sitten MITÄÄN katsottavaa. Toiseksi, mihinkä loveen laittaisin arkeeni vielä televisionkatselemisaikaa? Olen kyllä kokeillut vuosien mittaan keskittyä humpuukiohjelmaan samalla, kuin yksi haluaa keskustella yksisarvisista, toinen pelata juuri nyt jotan peliä ja nykyään vielä kolmas taukoamatonta huomiota. Kun telkkaria ei ole ollenkaan, ei ole myöskään pieleen menneitä aivot narikkaan -katseluyrityksiä.

Taustamölyä talouteen toimittaa radio!

4. Laturi pöydällä. Ennen olin kova järjestämään tavaroita laatikostoihin, koska yksinkertaisesti ärsytti, kun kaikki tilpehöörit olivat pitkin pöytiä. Nyttemmin, muutaman mutterin löystymisen jälkeen, olen onnellinen, että päivittäin käytettävät tavarat ovat aina käden ulottuvilla (ns. tavarankerääjällä). Meidän SE on olohuoneen pöytä.

5. Miljoonan mausteen sijasta vain muutama ykkönen. Maustekaapissa on tälläkin hetkellä 20 maustepurkkia, joista vain viisi on jokapäiväisessä käytössä.

6. Tilaa temmeltää. Meidän koti on siitä maailman paras, että täällä pääsee juoksemaan ympyrää! Olisi se inhottavaa, jos sille tielle olisi sisustettu kirjahyllyä ja meikkipöytää.

7. Koriste-esineallergia. Paljon muuttavalle on ollut paaaaljon helpompaa muuttaa ilman kymmentä rikki menevää -laatikkoa. Tässä kohtaa pohdin aina, onko tuo esine niin mahdottoman kaunis, että säilön sen, vaikken sitä mihinkään tarvitse. Sitten kun meillä on ikioma koti, on koriste-esineiden aika.

8. Pesukoneet. Vaikka olen läpikotaisin käsityöihminen, tiski- ja pyykinpesukoneista en luovu. 

9. Runsaasti naulakkotilaa. Onhan meitä viisi ihmistäkin. Lasten naulakko alemmas, jotta saavat itse takkinsa ripustettua.

10. Käyttöastiat alimmaiseen kaappiin. Näin lapsoset pääsevät osallistumaan tiskikoneen tyhjentämiseen ilman, että tulee ylettymisvaikeuksia. Tämä on viimeisin muutos meidän kodissa, joka totuttelun kautta toimii!

Seuraavaksi olisi tarkoitus värjätä kirppikseltä löytynyt reppu sekä koemaistaa juuri valmistunut marjamehu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti