keskiviikko 17. elokuuta 2016

Roskasta taidetta: matto!
MATTOPROJEKTI ETENEE

Olen edennyt matonkuteiden leikkaamisessa, saaden aikaan pienoisen kuderullavuoren. Leikattu on monenmonta vaatetta, paitaa sekä bodya. Pitkän ajan lattiannurkasta toiselle kulki suuri sininen kassillinen vanhoja vaatteita. Tavoitteena oli leikata edes yksi vaate joka päivä. Aikaa kuvissa näkyvän matonkudevuoren leikkuuseen kului useampi kuukausi, sillä leikkuurytmini oli erittäin leppoisa ja täysin paineeton.

Aion virkata suurella virkkuukoukulla kuteista noin 170 x 240 kokoisen maton. Kuteeksi kelpaavat erityisesti trikoovaatteet sekä ohuehko puuvilla. Minusta on mahtava ajatus, että pieneksi menneet lastenvaatteet sekä kulahtaneet lempipaidat saavat vielä uuden elämän. Tuntuu hyvältä, ettei tarvitse kuormittaa kaatopaikkaa tältä osin, vaan tekstiilijätteen voi käyttää hyödyksi. Roskiin heitettäväksi vaatteista jää keskimäärin yksi neljäsosa.

Voimme istuskella lasten kanssa keittiön matolla, etsiä sieltä oman lempipaidan kangasta ja muistella mennyttä aikaa. Jo nyt pieni väki on ollut kovin kiinnostuneita hypistelemään kangaspalloja ja etsimään sieltä omia vaatteitaan.

Satuin muuten eräässä kaupassa hyllyn luo, jossa oli aivan vastaavanlaista materiaalia rullissa myynnissä. Hinta oli noin neljälle leikkaamalleni pallolle kymmenen euroa. Jos rahallisesti ajattelisin, olisin tehnyt jo sievoisen tilipussin oman kudevuoreni kanssa.

Tämä projekti on yksi osa unelmaani, jossa pystyn käyttämään omissa tekemisissäni hyödyksi jo olemassa olevat materiaalit, joita kierrätyskeskukset ovat pullollaan.

Kun laitan silmät kiinni, näen jo valmiiksi minkälainen matto noista väreistä syntyy!

Varastooni on kerääntynyt monenlaisia kangaspaloja matkan varrella. Paksumpia ja jämäkämpiä kankaita, kuten verhoja sekä lakanoita, olen aloittanut leikkaamaan samankokoisiksi neliöiksi. Projektia pukkaa niin paljon kuin ehtisi tehdä. Tästä ideasta varmasti lisää myöhemmin!

Nina

5 kommenttia:

 1. Aika kasan kudetta olet jaksanut leikata. Mattojen virkkaaminen on kyllä hyvä tapa kierrättää kulahtaneet ja rikkinäiset vaatteet. Olen itsekin virkannut useamman pienen maton vanhoista vaatteista ja näitä mattoja katsellessa on kyllä mukava tutkailla, mitä vaatteita niissä näkyy. Yhden maton esimerkiksi virkkasin raskausaikoina käyttämistäni paidoista ja tunikoista. Mielenkiinnolla odotan, millainen matto palloistasi syntyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan siinä työnsarkaa. Pikkuhiljaa kun leikkaa, niin on oikein mukavaa tekemistä. Hienoa, että sieltäkin löytyy "vaatemattoja" !

   Poista
 2. Ihanaa, että vanhat vaatteet saavat uuden elämän. Pidän kovasti tuollaisesta ajatusmaailmasta. Tsemppiä virkkaamiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Otan miehen apuun kun alkaa painaa liikaa!

   Poista
 3. Minä myös leikkaan kulahtaneet/rikkinäiset vaatteet matonkuteeksi ja olen virkannut ja neulonut paksuilla puikoilla, pikkumattoja ja virkattuja koreja. Yhden laukunkin neuloin puikoilla matonkuteesta :)

  VastaaPoista