sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

Apilasta teetä

MIEHET KERÄILEMÄSSÄ APILAA, KEITTIÖN IKKUNAN ALLA

TUORETTA APILAA

KUIVUESSAAN APILAT MUUTTUVAT SINERTÄVIKSI

JA TEEHEN HAUDUTETTUNA VIHERTÄVÄKSI

Eräänä iltana Santtu päätyi lueskelemaan juttua puna-apiloista, joita oltiin pohjoisemmassa suomessa keräilty kilotolkulla myyntitarkoituksiin. Pienen apiloihin perehtymisen jälkeen kesti suurin piirtein sekunti, kun mies oli jo ulkona kukintoja keräilemässä. Laitoimme apilankukat kuivumaan pahvilaatikossa jääkaapin päälle. Muutama viikko siitä haudutimme niistä ensimmäistä kertaa teetä.

Kukkia poimiessa pitää olla tarkkana, että kulhoon päätyy vain puna- taikka metsäapilaa. Jotkin apilalajikkeet ovat myrkyllisiä. Ylipäätänsä aina ennen poimintaa tulee perehtyä kyseiseen kasviin kunnolla, jotta voi välttyä parhaansa mukaan erehdyksiltä. Luonnossa kun on kasveja, niin monenlaisia.

Apilatee maistui oikein miellyttävältä. Hieman makealta sekä okein maukkaalta mausteelta teesekoituksissa. Tätä tullaan varmasti meillä juomaan koko talven läpi, sillä tavoitteenamme on kerätä kymmenen litran lasipurkki täyteen kuivattua apilaa. Apilat maistuvat tuoreenakin salaateissa, wokeissa sekä keitoissa.

Kukintojen poiminta paljastui oikein kivaksi puuhaksi myös lapsille. Apilaa kasvaa pihallamme runsaasti ja vielä melko helpoissa paikoissa. Jos kotityöt ovat muuten välillä vastenmielisiä, apilanpoiminta tuottaa hyvää tulosta tälle saralle!

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Moikka! On muuten aika hyvän makuista. Kannattaa kokeilla. :)

   Poista
 2. Ihanalta touhulta näyttää. Ja mainio pikkuapulainen puuhastelee mukana. ��. Täällä Hämeessä olen kuivannut yrttejä...tosin sorruin sähkökuivuriin kun ekoversioni lähetti tinjamit taivaan tuuliin. Purkkeja on jo kivasti rivissä talveksi. Tuoksu on aivan eri kuin kaupan perusyrteissä. Ja ihana oppia uusia taitoja. Täytyykin jostain mennä hortoilemaan noita apiloita ja kokeilla teetä. Kiva idea. Kiitos☺ -sirpa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sähkökuivuri on ihan hyvä vaihtoehto.

   Totta puhut noista yrttien tuoksuista. Kannattaa olla tarkkana apiloiden kanssa. Ainakin yksi myrkyllinen näyttää melko samalta kuin puna-apila. On kuitenkin tunnistettavissa, kun tutustuu asiaan. :)

   Mukavaa viikkoa sinulle Sirpa!

   Poista
 3. Tykkään apiloista sellaisenaan, mutten ole ikinä äkännyt tehdä niistä teetä! Pitääkin kokeilla. :)

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista

Copyright © Maalaisblogi • Template by mable+mint