Sivut

sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Syksy toi sadonkorjuun


Istuskelen sohvalla kahvia hörppien. Ajattelen leivinuunista hohkaavaa lämpöä ja olen onnellinen siitä. Ulkona tulee, satelee ja myrskyää. Lehdet tippuvat oransseina alas maahan. Kasvipenkeissä on käynyt sadonkorjuu ja nyt ne ammmottavat tyhjyyttään. Palautimme mieleen, kuinka isoja penkit ovat pinta-alaltaan olleet rönsyilevien tomaattien alla. Syksy on selvästi tullut. Iltojen pimeys saapunut.

Onneksi pimeys ei ole saapunut yhtä voimakkaasti ajatuksiin kuin tuonne ulos. Minulle syksy on odotettua aikaa, mutta kuvastaa selvästi jonkin menneen aikakauden loppua. On luovuttava jostain menneestä saadakseen tilalle uutta ja voimaannuttavaa. Korjattava sato, pitää ansaittu talvitauko sekä astua ulos uudelle tielle taas ensi kasvukautena.

Tänä syksynä sadonkorjuu ei meidän taloudessamme vielä kovinkaan hääppöistä ole. Keväällä kasvattelimme useita taimia ja useita eri lajikkeita, vihanneksia. Rypäs toisensa jälkeen kasvatukset epäonnistuivat, milloin mistäkin syystä. Yksi takuuvarma pilaaja oli liian aikainen ulos istutus. Ensi vuonna sitten viisaampina ja varovaisempina uusintakierrokselle. Emme kuitenkaan jääneet oman maamme antimista aivan tyhjin käsin. Noukimme monelle aterialle esimerkiksi salaattia, sipulinvarsia, chiliä ja basilikaa. Tomaatitkin kannoimme vihreinä ja raakoina kahdessa, kymmenen litran ämpärissä sisälle. Valitettavasti ne homehtuivat liian nopeasti pahvilaatikoihin, sillä emme ehtineet jatkosijoittaa niitä tarpeeksi hyvin punastumaan. Kaikki ei siis mennyt ihan putkeen, mutta olemme onnistuneet ensimmäisenä asuinvuonna ihan tarpeeksi hyvin.

Olisi kiva kuulla sinunkin sadonkorjuupuuhista. Onnistuiko kasvien kanssa suunnitelmien mukaan ja tuliko satoa? Kuuntelen ilomielin myös kaikenlaisesta käsvikämmäilystä vertaistueksi.

Ensi vuoden suunnitelmissa siintäisi ainakin peruna-, sipuli- sekä valkosipulisatoa. Mielellään omavaraisuuteen asti eli koko tulevaksi vuodeksi. Haluaisin kasvattaa muitakin juureksia sekä erilaisia yrttimausteita. Ensi vuoden tunnelmakuvassa ei välttämättä näy vielä kasvihuonetta, joten sinne kuuluva kasvusto, kuten tomaatit ja paprikat, saattavat jäädä odottelemaan otollisimpia kasvuolosuhteita. Valkosipulit pitääkin tupata maahan jo piakkoin, joten tästä lähdemmekin muokkaamaan maata niitä varten.

Iloista syksyn alkua ystävät!

8 kommenttia:

 1. Pitänee muuten lisätä tekstiin, että kokeilimme huviksemme Paistetut vihreät tomaatit -reseptiä. Mmm, sanoisin, että melko mielenkiintoista. Kokeilemisen arvoista kylläkin! Pitää muistaa maustaa kunnolla.

  Olemassa on kuulemma myös reseptin niminen rakkauselokuva varmaankin 90-luvulta. Vähän on hilkulla, että pitäisikö jopa se joskus myös katsoa. :)

  VastaaPoista
 2. Hei!
  Ei ne viljelykset täälläkään aina 100 % onnistu. Kylmä ja sateinen kesä haittasi tosi paljon. Meillä nämä "ihanat" kotilot lopulta valtasivat kasvilavatkin kaikesta epätoivoisesta torjunnasta huolimatta. Omenat on vielä puussa ja luumut ehkä ehtivät kypsymään tai sitten halla ehtii viedä. Meillä yrteistä tuli hyvä sato ja salaattia pursuaa jo kaikkien korvista. Silti jäi hyvä fiilis. Kiva oli seurata kasvua.....ja öhöm....einiinkasvua.
  Ensi vuonna uusin innoin.
  :) -sirpa-

  VastaaPoista
 3. Aika monella on tainnut tuholaiset ottaa ylivallan, ehkä enemmän kuin viime vuosina?

  Hyvä fiilis on meilläkin ja virheet luovat mielenkiintoa oppia lisää!

  :) Kiitos Sirpa, kun jaksat aina kommentoida! Niitä on mukava lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saan blogistasi valtavasti voimaa jaksaa arjessani, jossa on haasteita melkein enemmän kuin jaksan kantaa. Vaikka olemme eri vuosituhannella syntyneitä, ajatuksiisi ja elämäntapaasi on helppo samaistua. Kiitos itsellesi kun jaksat päivittää blogiasi <3

   Poista
  2. Kiitos aivan valtavasti sanoistasi! <3 Tämä blogi on minulle erittäin tärkeä ja tuntuu mahtavalta, että se voi merkitä niin paljon myös jollekin toiselle. Hienoa, että olet matkassamme mukana!

   Poista
  3. Ja tietenkin tsemppiä kaikkiin elämän haasteisiin. Jotenkin kummasti asiat tuppaavat järjestymään, kun vähiten sitä odottaa. <3

   Poista
 4. Ei tämä vuosi ihan tuottanut satoa niin paljon kuin odotuksissa oli. Etenkin tomaattien suhteen koin pettymyksiä. Mutta toisaalta, monet oppirahat on nyt maksettu ja katseet suunnataan ensi kevääseen :) Onnistumisia tuli onneksi myös! Kivoja kuvia olet ottanut jälleen <3 Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtia viikkoa myös sinulle!

   Varmasti joka vuosi tulee uusia onnistumisia ja siinä sivussa niitä pettymyksiä. Pääasia on, että jaksaa yrittää uudelleen ja uudelleen (ja uudelleen ja uudelleen ja ja...) :D

   Poista

Copyright © Maalaisblogi • Template by mable+mint