tiistai 13. maaliskuuta 2018

Talven touhut tiiviissä paketissa

Löhöilyä sängyllä

Fiilistelyä ensilumessa

Huurteinen piha on niin kaunis

Talvi laskeutui yllemme marraskuussa, tehden ympäristön ensin pilkkopimeäksi. Pihan kaksi valoa taistelivat pimeyttä vastaan valaisten kello kolmen jälkeen vain pienen osan pihapiiristä. Sähköjä ei saatu täksi talveksi asennettua niin, että sitä olisi riittänyt uusille pihavaloille asti. Ulkoiluaika tapasi jäädä melko lyhyeksi. Pimeä hikkatie junaradan vieressä ei houkutellut kulkijoita. Muistelen ainaisia vesisateita. Kuralätäköitä, märkää joka puolella. Välillä satoi lunta, joka aamun tullen hävisi plussakeleihin.

Tätä satoa odotellaan

Tälle pimeydelle jätämme hennot hyvästit. Ainakin hetkeksi.

Synkkä talvi vaati veronsa ihmisiltä. Jatkuva pimeys yritti aika ajoin kaataa sisäseiniä päälle, muttei onnistunut. Valonkaipuun korvasi lämpö, jota liesi ruokaa laittaessa hohkasi. Tänä talvena puuliedellä oli kyllä kilpailija, sähkökäyttöinen keittolevy. Voitimme välillä ruuanlaittoajassa, mutta hävisimme saman verran lämmöntuotannossa. Kaksipiippuinen asia, onko kyseinen sähkökapine käytännöllinen. Vietimme pitkiä iltoja tunnelmallisen hämärässä kodissa suunnitellen aikaa, jolloin kevään tuoma valo avaa meille uusia mahdollisuuksia ryhtyä toimeen. Perheen harrastukset toivat iltoihin eloa. Leivinuunin hehku arkeen luksusta.

Takapihan pulkkamäki oli tämän talven ehdoton hitti!

Yksi paita paketissa

Pölylle kyytiä

Vuoden vaihtuessa maahan saapui valoa, mutta myös kovat pakkaset. Jokaiselle päivälle riitti tekemistä navettaan kasatun puupinon sekä niiden sisälle kantamisen parissa. Parin viikon ajan pesät olivat päivittäin aktiivisessä käytössä, vaikka pakkanen tahtoi nopeasti lämmön korvatakin. Viileyden aiheuttama hytinä hellitti helposti paksujen vällyjen alla. Pulkkamäessä kiipeileminen toi jopa hikipisaroita. Selviytyjinä selätimme paukkupakkaset. Selätimme myös tekstiileihin kertyneet pölymassat heittämällä niitä sitä mukaa lumihankeen kuin tarve oli.

Alkuvuoden synttäreitä

Kaikki ihastuivat lampaisiin

Taiteilijamekko odottamassa onnellista omistajaansa

Omassa fiiliksessä huomaan selkeän muutoksen, kun vuoden ensimmäiset valoisat ajat pääsvät valloilleen. Silloin herää uudestisyntyt olo kehon kaikkiin jäseniin, mutta ennen kaikkea pään sisälle. Kevään tulo on luovuuden aikaa, jolloin heitetään uudet raudat tuleen ja valmistaudutaan alkaneen vuoden tuomiin töihin. Ihan pienen ajan päästä pääsemme aloittamaan kylvöhommat. Parikymmentä siemenpussia rapisee innostuneissa käsissä. Ennen kasvimaiden mylläysurakkaa yritän kuitenkin olla tehokas työhuoneella. Kesäisin kynnys kellarissa ompelemiseen on kuin onkin paljon suurempi.

Ystäviä ja makkaranpaistoa

Lampaanvillan pöhinää

Talvi on sisältänyt tylsyyden lisäksi paljon kivaa ja uutta. Vierailu Peltosaaren lammastilalla toi lapsille ihmeteltävää, kun pääsivät silittelemään pikkukaritsoja. Pelkäksi ihailuksi ja lampaiden kyhnyttelyksi vierailu ei jäänyt, sillä matkaamme tarttui lähemmäs 60 kiloa mustaa, ruskeaa sekä valkoista lampaanvillaa. Voitte kuvitella, mikä villan pöhinä tuvassa kevään tullen leijuu, kun pääsemme kunnolla aloittamaan puhdistus- sekä pesemisurakan. Tätä hommaa odotan jo todella kovasti.

Keskeneräiset villahousut (kohta jo valmiit!)

Jäin kiinni kuvaamisesta!

Muutaman vuoden neulosmistauon jälkeen inspiroiduin työhön taas, kun katselin netissä muiden tekemiä, kauniita neuletöitä. Kolme vuotta sitten tehty villasukka odottaa yhä kellarissa pariaan, sillä aloitin puikkojen heiluttamisen vaatimattomasti aloittaessani tekemään itselleni villahousuja. Jotenkin on vaikeaa saattaa keskeneräisiä neuletöitä loppuun, vaikka toki se kaikista järkevintä olisikin.

Talvi on ollut kaikinpuolin seesteisempi kuin edeltäjänsä. Olemme saaneet useasti tuvan täyteen ystäviä, jotka tuovat aina mukanaan tuulahduksen uutta energiaa. Muutenhan tässä olisi kaikki ainekset täydelliseen mökkihöpröitymiseen, vaikka en sitäkään toki pahitteeksi laita.

Oletteko te siellä selvinneet pitkän talven yli kunnialla? Iloista kevään alkua ja suuria suunnitelmia!

6 kommenttia:

 1. No samat tunnelmat talvesta täällä. Nyt saisi jo kevät tulla. Siemenet ja siemenperunat on tilattu ja multaakin luvassa.
  Paprikansiemenet laitoin itämään sanomalehtispotteihin. Tuskin malttaa odottaa.
  Joko teillä on tulossa aikuisten vaatteita myyntiin? Keittiöessutkin voisivat olla kivoja.
  Lämpöä odotellessa
  -sirpa-

  VastaaPoista
 2. Moikka Sirpa ja kiitos, kun jaksat aina kommentoida! Kommentteja on aina ilo lukea ja saada niistä jopa hyvää vinkkiä tulevaisuudelle. Meilläkin on ensimmäiset siemenet lykätty multaan, muistaakseni sitruunamelissa sekä basilika. Paprikat laitamme myös näinä viikkoina ruukkuihin, ihanaa!

  Minulla on parhaillaan työn alla misten huppareita, joiden jälkeen aloitan naisten vaatteiden valmistuksen. Kaikkea kivaa on tulossa, hitaasti mutta varmasti. Suunnittelen naisille hupullista "viittaa" kierrätyspuuvillasta. Helmaan samaa vivahdetta kuin esittelemissäni lasten mekoissa.

  Essut voisivat hyvinkin olla yksi myyntituote. Kiitos ideasta.

  VastaaPoista
 3. Villahousut tulevat varmaan tarpeeseen, jos ei enää tänä talvena niin tulevina vuosina! Minullakin näitä keskeneräisiä piisaa, kuten vaikka täältä näkyy: http://craftcandidate.blogspot.fi/2018/02/keskeneraisten-keskiviikko-maaliskuun.html
  Mukavaa viikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattele, kuinka arvokkaita töitä nuo keskeneräiset neuleet ovat valmistuttuaan! Minunkin villasukkien valmistukseen saattaa kulua hyvinkin kolme vuotta! :D

   Poista