Toimivan ekosysteemin tietämillä

11.51

Heissuliveissuli.

Täällä Etelä-Suomessa on satanut ja ukkostellut viikon aikana paljon. Sateenkerääjät ovat ensimmäistä kertaa alkukesän jälkeen tupaten täynnä. Todella lämmintä on edelleen, vaikka ihanaa syksyn tuntua on tuulessa. Koulut ja kerhot tuovat kivaa tekemistä lapsille arkipäiviin. Minä keskityn vielä täysipäiväiseen vauvanhoitoon niin kauan, kunnes minua tarvitaan myös jossain muualla.

Olen tullut pyörineeksi kesäisessä puutarhassamme ja totenut meidän saaneen pihalle paljon muutoksia aikaan. Kaikki paikkaansa hakeneet kukkaset ovat nyt suurinpiirtein oikeilla paikoillaan, koristamassa sekä vanhoja että muutamia uusia kukkapenkkejä. Olemme keräilleet tuttavilta monivuotisia perennoja sekä löytäneet omalta pihalta paljon heinikkoon hukkuneita kasveja. Syysasteria, maksaruohoa, varjoliljaa, salkoruusua ja yksi ruohosipulinippukin.

Kirsikkatomaatit ovat olleet satoisia rimpulamaisista varsien ulkomuodosta huolimatta. Tomaatit ovat hävinneet parempiin suihin sitä mukaa, kun ne ovat punastuneet. Jouduin ihan kärkkymään muutamana päivänä tomaattiruukuilla, jotta sain salamyhkäisesti napattua muutaman tomaatin kuivumaan ja siemeniä talteen ensi vuodeksi.

Muutenkin olemme tänä kesänä saaneet runsaasti kukkivia vihanneksia sekä yrttejä kasvimaalle. Se tietää hyvää siemensatoa ensi vuodelle.

Lapsemme osaavat nimetä jo kymmeniä ruokakasveja niiden vihreiden osien perusteella. En muista itse käyneeni sellaista koulua lapsuudessani koskaan, joten aivan ihanaa on tutkia tätä elämää yhdessä muksujen kanssa.

Kovasti odottelemme koulussa alkavia biologian tunteja, jotta pääsemme oppimaan kotiläksyjä lukemisen lisäksi ihan konkreettisesti. Mieheni toi työmaaltaan yhden hänen lapsuuden aikaisen bilsan oppikirjan, jonka lukemisen parissa olemme saaneet hienon nostalgisia tuntemuksia. Kyllä ennen oli kirjojen kuvitukseen käytetty niin paljon enemmän aikaa. Tosi hienoja piirustuksia.

Mehiläispesilläkin on kaikki hyvin! Olemme lingonneet itsellemme jo 15 kiloa hunajaa. En tiedä tuntuuko ajatus oman pihan hunajasta vain erityisen hyvälle, mutta kyllä se maistuu maailman parhaalle herkulle. Ainakin nyt tiedämme, minkälaisen työn takana on purkillinen hunajaa.
Herukkamehua

Pähkinöitä

En ole koskaan hengaillut sellaisen ötökkämäärän kanssa, mitä tänä vuonna omalla pihalla. Täällä pomppii satoja heinäsirkkoja sinne tänne ja perhosia lentelee kymmenien perhosten parvissa! Se on pakko olla vihje kerrassaan hyvin toimivasta ekosysteemistä. Piparjuuren lehtien seassa asustaa iloksemme isoin näkemämme vihreä sirkka, joka näkyy yllä yhdessä kuvassakin. Se on kooltaan normaalisti nähtyyn heinäsirkkaan nähden ainakin kymmenkertainen.

Vielä lopuksi vinkkaan yhden dokumentin, mikä kannattaa katsoa. Se kertoo muun muassa siitä, minkälaisia seuraamuksia voi ihmisen ahneus saada aikaan, mutta myös erään tarinan ihmisen hyvyydestä.

Dokumenttiprojekti: teflonin kirous

Kivaa viikkoa kaikille,

Nina
2 kommenttia on "Toimivan ekosysteemin tietämillä"
 1. Kivaa kun kirjottelet tänne! Käyn usein lueskelemassa. Muutin muuten elokuun alussa yksiöön, joten tervetuloo vierailulle! Voitas mennä taas kuvausretkelle 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kun käyt lukemassa! <3

   Ollaan yhteydessä asian tiimoilta. Uudet kuvat kyllä kelpais!

   Poista