Lämmintä elämää kylmässä talossa

1.54
Hyvää uuttavuotta!

Menen suoraan asiaan eli kerron hieman, kuinka kotimme lämmitys hoituu.Etsiessämme taloa meille oli ensiarvoisen tärkeää, että talossa on ainakin yksi varaava tulipesä. Saimme onneksemme leivinuunillisen kodin, joten sillä pääosin tupamme lämmitetään. Lauhoilla säillä puita poltetaan kolmen päivän välein, jotta tuvassa pysyy melko keskimääräisesti plus kuusitoista astetta. Kovimmilla pakkasilla (jotka toivottavasti tulevat pian) lämmitämme uunia todennäköisesti joka päivä useamman tunnin ajan. Pienenä bonuksena pyrimme hyödyntämään kuumaa uunia esimerkiksi pitsan paistamiseen. On muuten aivan älyttömän hyvää pitsaa se!Välipäivinä keitämme ainakin aamusumpit puuliedellä, joka tuottaa kivasti nopeaa lämpöä peruslämmön lisäksi. Liettä lämmittäessä kiehautamme myös aina kattilallisen vettä tuottamaan kuuman höyrynsä ansiosta lämpöä hiukan pidempään. Kylmimpinä aamuina heräämme plus kahteentoista asteeseen. Kyllä pieni kylmyys tutisuttaa vartaloa hetkisen, mutta nopeasti siihen olemme tottuneet. Silloin vedämme kaapista päälle villavaatteet kertaa viisi ja olemme raikkaaseen ilmaan enemmän kuin tyytyväisiä.Pyrimme lämmittämään kotimme kolmea huonetta pääosin puita polttamalla. Vessassa sekä perimmäisessä makuuhuoneessa (lastenhuone) apua antavat lisäksi sähköpatterit. Ne ovat päällä pienellä lämmöllä, sillä niin sähkölaskukin pysyy maltillisena.  Alakerran suihkutilaa lämmitämme sahköllä sen verran, etteivät putket jäädy kovilla pakkasilla. Toki suihkussakin on mukavampaa käydä pienellä plussalla. Eteistä, jossa riisumme ulkovaatteet sekä kengät, emme lämmitä erikseen lainkaan. Kuisti elää omaa elämäänsä ulkoilman mukaisesti.Tottahan toki vanhassa talossa on joskus kylmä. Silloin puetaan vain vaatteita riittävästi ja katsotaan, että kylmiin tiloihin johtavat ovet pysyvät kiinni. Muita vetoa päästäviä oviaukkoja olemme tilkinneet villapeitteillä.

Itse viihdyn viileässä talossa paremmin. Yöunet maittavat ihan eri tavalla, kun saa raikasta hengitysilmaa. Krooninen nuhanikin on hävinnyt kokonaan. Kivasti talossa saa lämmön pysymään, kun täällä on koko ajan joku sitä lämmittämässä.

Talon lämmittämisen lisäksi olemme tehneet toki muutakin. Seuraavassa postissa onkin juttua lastenhuoneesta, jossa on tapahtunut pientä pintaremonttia! Pysyhän siis kuulolla. ; )

Nina


6 kommenttia on "Lämmintä elämää kylmässä talossa"
 1. Kyllä uunia lämmittämällä säästää paljon sähkölämmitystalossa, olen huomannut. Ja ilma on laadullisesti parempaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Kaiken lisäksi tulen tuijottaminen on ihanaa sekä puilla touhuaminen tunnelmallista!

   Poista
 2. Meilläkin lämmitys hoituu ensisijaisesti puilla, keittiössä on puuhella ja olkkarissa ja ylhällä makkarissa on pönttöuunit. Lisäksi on öljylämmitys, jota käytämme kylmimmillä ilmoilla. Alakerran sauna/suihkutilaa lämmittää kuuma putki sen verran sopivasti, että suihkussakin voi käydä hyvin. Tosin käymme kaksi-kolme kertaa viikossa saunassa, (puukiuas), joten ei väli suihkuja paljoa tarvitsekkaan. Huone lämpötila meilläkin on aamuisin (huoneesta riippuen) 11-17 astetta, makkari viilein ja hyvt unet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sauna olisikin ihana olla käytössä. Poistaisi alakerrasta monen monta ongelmaa peseytymisenkin suhteen. Ehkäpä ensi talveksi mekin saadaan löylyhuone kondikseen.

   Yläkertaan mietittiin myös pönttistä tai jotain pienempää tulisijaa. Katsotaan kuinka sen projektin käy.

   On elämä maalaistalossa vaan ihanaa ja kaiken sen "vaivan" arvoista. :)

   Poista
 3. Meilläkin talo lämpiää puita polttamalla. Sähkönkulutus on suorastaan minimaalista. Suihkussa +14, joten aika nopeasti tulee sielläkin suoriuduttua ;) Itse kuitenkin rakastan sitä, että itse saan lämmittää talon ja tehdä samalla ruuan leivinuunissa. Plus totta kai tulta on aina ihanan rentouttavaa katsoa :) Nimimerkillä nukun villasukat ja villapaita päällä :D

  VastaaPoista
 4. Kuulostaa tutulta! Puilla lämmittäminen on kaikissa mielikuvissa ihanteellista.. mutta -20 pakkasten jälkeen on myönnettävä, että pari sähköpatteria tuli ihan tarpeeseen. :D

  VastaaPoista