Omaa ruokaa kasvattamassa

23.34
Kylvöt kuukausi sitten.
InkivääriPaprika

Tomaatti

Kevät on siistiä aikaa siitä, kun päivittäin pääsee ihailemaan kasvien kasvamista talven jättämän, ruskean kosteuden keskelle. Sosiaalinen media pursuaa kuvia ensin nähdyistä kukkasista. Hyvin monella on myös työn alla kasvimaa tai parvekepuutarha. Ensikylvöt ovat kehittyneet hienoiksi kasvien taimiksi. Kovasti odotellaan ilmojen lämpenemistä sekä yöpakkasten kaikkoamista.

Minä kuulun siihen jengiin, jossa seuraillaan omien kasvatusten kasvua intensiivisesti. Kuvaillaan kehittyviä taimia kaikista mahdollisista kuvakulmista. Postaillaan kuvia someen. Kasveissa näkyy mielettömän moniulotteisesti niiden elämänkaari. On palkitsevaa nähdä siemenien itävän. Vielä hienompaa on tajuta lopputulos eli se, tuottaako kasvit hedelmää. Tuoda lautaselle syötävää omasta takaa.

Paprika

Avokado

Jättikurpitsa

Istutukset tällä hetkellä. Tosin kuvassa vain puolet niistä,

Meidän ikkunalaudoillamme kasvaa kovaa vauhtia tomaattia, paprikaa ja chiliä, jättikurpitsaa, lehtikaalia, basilikaa sekä yksi onnistuneesti itänyt inkivääri. Avokadon siemenen tungin multaan kokeilumielessä ja yhden kasvavan puun onnistuinkin saamaan. Tämä tosin jää meille koristekasviksi sisälle, sillä hedelmän tuottaminen voi olla hieman liian hankalaa näillä main. Paprikoiden itämistä saimme odotella kuusi viikkoa, joka päivä säännöllisesti multaa kastellen. Niiden kohdalla usko meinasi moneen kertaan loppua, kunnes vihdoin ruukuista alkoi paistamaan vihreää.

INKIVÄÄRIN IDÄTYS ON HELPPOA: Inkivääri leikataan paloiksi (esim. peukalonpään kokoisiin), liotetaan vedessä puoli päivää ja isketään idätysruukkuihin. Itämisaika on noin kolme viikkoa. Meillä kuudesta iti yksi. Mielenkiinnolla odotan, mitä tästä kasvista tulee.

Santtu teki meille super hienot ikkunalaudat navetan vanhoista lattialankuista.

Pikku istuttaja laittaa sormet multaan. Kiipesi tietysti myös kyytiin...

Joku meidän paprikalajikkeista.

Ensimmäisenä vuonna näillä mailla asuessa, aiomme kasvattaa omaa ruokaa maltilla ja tutustua rauhassa pihamme ominaisuuksiin. Tänä kesänä pihallamme tulee olemaan kolme isohkoa kohopenkkiä ja muutama pienempi yrttipenkki. Niiden hoitamisessa kolmen pienen lapsen sekä muun miljoonan asian ohessa on riittävästi hommaa. Uskon, että pienestä on hyvä aloittaa ja kulkea vuosi vuodelta kohti omaruokaisempaa elämää.
2 kommenttia on "Omaa ruokaa kasvattamassa"
  1. Upealta näyttää! Haaveena olisi itsekin kasvattaa mahdollisimman paljon, mutta näin kerrostalossa se on hieman vaikeaa. Onneksi meillä on valtava lasitettu parveke, joten mahdotonta se ei ole :) Haave omasta pihasta vain kasvaa kasvamistaan, huh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Täällä tosiaan elellään jo aika upean vihreyden keskellä! Onhan noissa kasvatuksissa paljon vaivaa ja on ymmärrettävää, että kerrostalokämppään multien ja ruukkujen raahaaminen tuntuu työläältä. Kokeile ottaa ensin vaikka vaan yksi kasvi hoitoon. Siitä voi sitten pikkuhiljaa vaikka laajentaa!

      Poista