Elämää pienellä budjetilla

11.17

Aamulla herään. Juon sumpit. Toivotan perheelle huomenet. Suunnittelen päivän kulkua. Teen pienen budjetin ostoslistoja. Mietin, pystyisinkö säästämään ja kuinka paljon. Ideoin. Punnitsen tarkkaan ostoksia. Valitsen sen, mistä on eniten hyötyä juuri nyt. Luovun muusta. Sopeudun siihen, että saan odotella remontin edistymistä. Menen ulos. Olen onnellinen. Joskus en. Pohdin paljon, kuinka elämästäni voisi tulla vielä parempaa. Mitä ilman voisin elää, mitä en. Valitsen hyvää ja riittävästi. Koitan hymyillä, vaikka tili tuli, tili meni. En halua antaa rahan vaikuttaa onnellisuuteeni paitsi hetken, silloin tällöin.

En kovin mielelläni liitä blogiimme rahaan liittyviä asioita. Ymmärrän kuitenkin, että ne asiat ovat kiinnostavia ja tuovat erittäin paljon avaavaa perspektiiviä kirjoituksiini, joissa kuvaan elämäntapaamme. Siksipä päätin hieman raapaista rahankäyttöfilosofiaa, jota elämässäni toteutan.

Tässä maailmassa syntyy helposti paineita suorittaa elämää jonkun määrittelemän kaavan mukaisesti. Päähän pinttyy jopa lapsesta saakka ajatuksia toimintatavoista, joiden mukaan pystyy saavuttamaan elämän perusasioita. Kodin ja hyvän perhe-elämän. Niihin kaikkiin liittyy raha. Pankkilaina, lastenvaatteet, auto ja jokaiselle oma huone talossa.

Me suunnittelimme muuttoa maalle tietäen, ettei meillä tule olemaan varaa laittaa koko kotia heti kondikseen. Elelimme valmiiksi jo melko vaatimatonta elämää, mutta kuitenkin helppoa. Aloimme jo vuosi ennen muuttoa tutkiskelemaan vaihtoehtoja ranskankermoille ja sipsipusseille. Luovia meille uusia tapoja tuottaa herkuttelevalle mielelle tyytyväisyyden tunteita. Satsaamatta siihen rahaa. Aloimme leipoa leipämme itse. Silloin meillä oli vielä sähköllä toimiva uuni. Keräilimme metsästä mustikat (liian vähän, kylläkin). Aloimme miettiä auton käytön vähentämistä. Kävellä ruokakauppaan ja ostaa sieltä vain tietty määrä, suunnitellusti.

Kuukausittainen rahamäärä on meidän perheellä 2000-2500 euron välillä. Sillä maksamme pakolliset asumiskustannukset, auton käytön, muut laskut, ruuat, lastenvaatteet ja yleishyödykkeet. 

Meillä ei ole paljoa rahaa, mutta se riittää meille nyt. Jopa joskus säästöön asti (jotka useimmiten loppukuusta menevät kädestä suuhun). Muutamasta huonommasta päivästä huolimatta koemme viettävämme melko rikasta elämää. Meillä on lähellä hyviä ihmisiä, lapsilla kavereita, loputon luonto, kypsyvät marja- sekä sienimetsät ja ruuaksikin saamme usein väsättyä melkoisia gourmet aterioita.

Emme ole köyhiä, vain rahattomia.

Suuremmat hankinnat hoitaisin mieluusti suoraan omasta pussista. Osamaksulla ostaminen harmittaa joskus. Olen kuitenkin kiitollinen siitäkin vaihtoehdosta, sillä kovinkaan montaa viikkoa en haluaisi pärjätä esimerkiksi ilman pyykinpesukonetta. Meistä on ihan fine tehdä hankintoja vähitellen. Silloin kun kaikkien perustarpeet ovat kunnossa, ei muulla ole niin kiire.

Varsinkin vanhan talon ja tilan asukkailla olisi hyvä olla säästötili, jossa olisi aina tietty summa rahaa, yllättäviä tilanteita varten.

Eläminen maatilalla onnistuu pienelläkin budjetilla. Onnistuminen riippuu aika lailla omasta tavasta suhtautua asiaan. Aina ei ole varaa ostaa heti rikkimenneen ruohonleikkurin tilalle toista. Siinäpä sitten tartutaan viikatteeseen ja aletaan laittamaan kolikkoa sivuun uuden varalle. Kaikki on hyvin, kunhan ei ota elämää liian vakavasti.

Nina

:)
10 kommenttia on "Elämää pienellä budjetilla"
 1. Pysähdyin lukiessa pohtimaan sinun tavoin köyhyyden ja rahattomuuden eroa, ne kun usein julkisessa keskustelussa mielletään samaksi asiaksi, ja niinhän ei asia suinkaan ole, ei sinne päinkään. Sain tekstistä paljon oivalluksia itselleni, kiitos siitä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Olen ehdottomasti samaa mieltä, että niissä kahdessa on vissi ero. Rikkaus tulee kaikille varmaan vähän eri asioista. :)

   Poista
 2. Meillä on käytettävät rahavarat noin 1300-1400 yhteensä, itse olen työttömänä ja mies pienellä eläkkeellä. Asuntolainaan menee 400 e kuussa, ja siihen päälle muut maksut, mutta kun kahdestaan olemme, juuri ja juuri pärjämme :) Säästöön ei kyllä jää, eikä mihinkään ylimäräiseen. Mutta olemme aina oppineet tulemaan pienellä toimeen ja tottuneet siihen, niin ettei siitä kärsi... minä itse saan tyydytystä siitäkin, kun suunnittelen miten tulee vähällä toimeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Sesse! Minulla on ihan sama tunne, eli nautin jopa siitä, kun saan suunnitella ohjelmaa tietyn budjetin rajoissa. Moni itsestäänselvyys on muuttanut muotoaan rahattomuuden mukana. :)

   Poista
 3. Tekstistäsi kumpusi hyviä ajatuksia työstettäväksi omassa päässä. Juuri näinhän elämän pitäisi mennä, elää elämää minkä sisimmässään tuntee omakseen ja oikeaksi. Silti huomaa uudelleen ja uudelleen pyörivänsä samassa oravanpyörässä, jossa ei haluaisi olla. Valintoja, valintoja.....mitä haluaa, mitä on valmis sen eteen tekemään, mistä luopumaan. Kiitos ajatuksia herättävästä tekstistä. Tästä on hyvä jatkaa omaa muutosta....:)
  -sirpa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin kun sanoit! Kiitos kommentistasi ja positiivista loppukesää sinne! :)

   Poista
 4. Hyviä ajatuksia! Mä liityn myös joukkoon rohkeaan, joka saa fiboja pienellä rahamäärällä kinnaamalla! 😂 Mulle säästäminen on ollut aina jotenkin luontevaa ja se on turvannut tätä yhden aikuisen ja kahden lapsen taloutta elämän juonenkäänteissä ja toisaalta mahdollistanut unelmien toteuttamisen ja suurempien hankintojen tekemisen. 😊 ...ja kun rahaa on rajallisesti, tulee rauhassa harkittua ja mietittyä mihin sen käyttää ja missä järjestyksessä. Mä sorrun kyllä ostamaan herkkuja ja tekemään heräteostoksia kirpparilta, mutta toisaalta en tuhlaa muoti- tä merkkivaatteisiin, meikkeihin yms. Mukavaa kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka ja kiva kuulla samankaltaisista ajatuksista! Tuleehan sitä välillä sorruttua heräteostoksiin ja olkoon sekin sallittua. Kirppiksillä onneksi ostokset voi tehdä todella paljon pienemmällä kynnyksellä. Yleensä ei harmita, että: "Tulipahan ostettua pussillinen vaatteita kahdella kympillä"

   Iloista kesää sinunkin perheellesi! :)

   Poista
 5. Hei! Vielä kiinnostaa sekin kuinka toteutatte tai pyritte toteuttamaan luonnonmukaista elämää käytännössä? Itse olemme tehneet pieniä valintoja, jotta pikkuhiljaa pääsisimme lähemmäks ecoelämää. Vihreää sähköä, ekologisia pesu ym. aineita, luomu-ja lähiruokaa (rahatilanteen mukaan valitettavasti, ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, kierrätystä ja ihan vaan tavaroiden vähentämistä. Silti ollaan ihan matkan alussa. Miten teillä? -sirpa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, kiva kun tulee mielenkiintoisia kysymyksiä. :)

   Mekin olemme matkan alussa, jossa lähinnä tutkiskelemme eri vaihtoehtoja sekä mietimme, mistä me saamme parhaimman olon itsellemme. Miten valinnat kohtaavat meidän elämänarvot. Mistä voisimme luopua, mitä ottaa tilalle. Valintoja siis.

   En usko missään nimessä yhteen ainoaan ja oikeaan tapaan toteuttaa ekologisempaa elämää. Itse olemme totetuttaneet sitä ostotottumusten muuttamisella vähäkulutuksellisemmaksi ja järkevämmäksi. Sähkönkäyttöä vähentämällä (patterit ovat päällä miedolla lämmöllä). Kompostoimalla. Tulevaisuudessa kasvattamalla itse mahdollisimman suuri määrä tuotteita, joita taloudessamme eniten käytetään.

   Blogimme on juurikin niitä oppimisen hetkiä varten, josta voimme itsekin seurata, miten tämä ekoelämä tulee meille muotoutumaan.

   :)

   Poista