Kierrätys on tärkeää

3.55

LAMPPU SYTTYI... PÄIVÄN POHDINTA.

Ihmisillähän on tapana tärkeän ihmisen syntymäpäivän lähestyttyä kysyä itse sankarilta, mitä tämä toivoisi synttärilahjaksi. Vastaaja saattaa nöyränä uskoa tekevänsä kysyjälle palveluksen, vastaamalla: "en tarvitse mitään". Todellisuudessa vastaus saattaa vain hämmentää kysyjää, joka siitä huolimatta haluaa lahjan ostaa. Sankari saattoi juuri kiepauttaa kysyjän pienoiseen umppariin, sillä mitään tarvitsevalle on hyvin vaikeaa miettiä lahjaa. Juuri tässä tapauksessa on vaarana se, että sankari saa lahjaksi juuri sen, mitä vähiten tarvitsee.


SITTEN ASIAAN...

Olin varmaankin noin 10-vuotias, kun kaupunkiin avattiin ensimmäinen iso kirpputori. Niihin aikoihin perheeni vuokrasi Suurkirppikseltä pöydän. Muistan lapsen näkökulmasta, miten jännää oli keräillä huoneeni nurkista pikkutavaraa myyntiä varten. Oli jännää odotella, ostaako joku vanhoja tavaroitani. Ilokseni niitä meni kaupaksi ja se tuotti suurta iloa pienelle mielelle. Todennäköisesti silloin kirpputorit veivät sydämeni. Lähes kaksikymmentä vuotta sitten (häh, olenko jo niin vanha).

Meillä taitaa suurin osa kodin tavaroista olla hankittu toisen käden kautta. Vanhat huonekalut, joiden ajan tuomaa patinaa rakastan. Vankat työkalut, joiden yksinkertaisuus lisää käyttömukavuutta. Lasten lelut, joita saa helposti kierrätettyä ympäri ämpäri. Sekä suuri osa vaatteista, joita kierrätyskeskukset ovat p u l l o l l a a n. Poikkeuksen tekevät kodinkoneet, joiden takuut tuovat turvaa. Alusvaatteet ja kengät ostan aina uusina. Alusvaatteet ovat mielestäni henkilökohtaisia sekä kengät muotoutuvat jokaisen jalkaan eri tavoin. Kenkiä saa myös kivasti kierrätettyä kolmen lapsen taloudessa. Ainakin vielä, kun pikkuiset eivät ole ehtineet merkkitietoisiksi.

Vielä jokunen vuosi sitten haaveilin uusista kahvikupeista. Vanhat eivät olleet menneet vuosien käytössä miksikään, mutta jotenkin silmät yhtäkkisesti kyllästyivät niihin. Rahapulassa pääsin asiasta melko nopeasti yli, enkä koe asiaa enää samalta kantilta. Olen päätynyt tietoisesti ajattelemaan, ettei hyvää kannata hetken mielijohteesta korvata uudella hyvällä. Pyrin ostamaan vain tarpeeseen. Pikkuinen rahapussi on vain yksi osasyy siihen.

Maailmassa on tavaraa niin paljon liikaa. Valtameret ovat pullollaan sitä itseään, poisheitettyä yleellisyyttä, jota ihmisten haviteltavaksi on luotu. Haluan omalta osaltani vaikuttaa asiaan, miettimällä tarkkaan, mitä minä oikeasti tarvitsen. Pienituloisena tämä on varmasti helpompaa, mutta toivon, ettei rahan mahti saa minusta tulevaisuudessakaan otetta. 

Olen pitänyt kymmeniä kertoja kirppispöytää eri puolella Saloa. Olen myynyt paljon, mutta kompensoimaan myyntiä, myös ostanut tilalle käyttökelpoista. Tähän kiertokulkuun sopii erinomaisesti lastenvaatteiden hankinta. Rikkimenneet sekä uudelleen myyntiin kelpaamattomat vaatteet leikkaan matonkuteiksi. Täten nekin saavat vielä uuden elämän. Uskon säästäneeni aivan mielettömiä summia rahaa sekä monien roskakuormallisien verran luontoa.

Sitä parempi hankinta on, mitä useampia käyttötarkoituksia sille pystyy löytämään.

Meidät löytää myös Facebookista nimellä Maalaisblogi!
4 kommenttia on "Kierrätys on tärkeää"
 1. Kuulostaa järkevältä toiminnalta. Itse olen hiukan tuhluriluonne ja työssäkäynti on sen mainiosti mahdollistanut. Turhaa on tullut hankittua aivan liikaa. Helposti olen myös vaihtanut ihan toimivan jutun tilalle uuden, vaikka kivemman merkkisen tai värisen. En kyllä voi sillä ylpeillä. Onneksi olen aina joko myynyt tai lahjoittanut toimivat tavarat niitä tarvitseville, kaatopaikalle ei juuri ole viety. Nykyisin olen tarkempi ja yritän harkita tarkkaan mitä tarvitaan. Juurikin tuon älyttömän tavaramäärän takia. Nykyisin kodista on turhat tavarat myyty edullisesti ja siitä on kertynyt ihan kiva summa. Kyllä tässä vielä opitaan. Mukavaa viikonloppua teille!��-sirpa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen tykännyt vaihtaa vanhoja tavaroita uusiin juuri kirppiksen välityksellä. Sillä tavalla ei ole tullut roskiksia sullottua toimivalla tavaralla täyteen. Pienituloisuus on opettanut todella paljon, joista monet asiat ovat muotoutuneet elämäntavaksi.

   Mukavaa alkanutta viikkoa Sirpa! :)

   Poista
 2. Hyvä postaus! Tärkeitä ajatuksia. :)

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista