torstai 24. elokuuta 2017

Ravintoa luonnosta: näitä olemme keräilleet

Tänä vuonna on tullut keräiltyä jos jonkinmoista ravintosisältöä luonnosta. Olemme tutustuneet vain murto-osaan kasveista, joita voi omassa ruokailussa hyödyntää. Hyötykasvien ja villiyrttien määrä on uskomattoman laaja. Näihin tutustuminen aloitettiin helpoimmasta päästä eli keräilemällä jo valmiiksi tuttuja aineksia. Ekstrana vähän jotain uuttakin, joista kaikkien-tietämät-apilat ilostuttavat eniten.

Kokosin pienen kollaasin siitä, mitä onkaan tullut ulkoota matkaan poimittua:


Keväällä, puiden alkaessa vihertää, lähdimme hetimiten keräilemään smoothieita varten nuoria koivunlehtiä sekä kuusenkerkkää. Myös muutamia ratamon lehtiä päätyi pakkaseen.


Kevään vakioyrtteihin kuuluu vuosittain pihojemme mahtava ärsyke elikkä nokkoset. Kevään ensimmäiset nokkosen lehdet päätyivät kuivumaan pahvilaatikon pohjalle. Nokkosille sellaisenaan meillä ei ole ollut suurta käyttöä, mutta maustesekoituksiin tämä on mahtava lisä!


Metsäapilan sekä puna-apilan kukat tulevat olemaan meidän talven yli kestävä teehitti. Näitä meillä on kymmenen litran lasipurkki pullollaan. Varmasti osittain siksi, että kyseistä kukkaa on todella kivaa keräillä sekä tunnistettavuutensa että helppojen kasvupaikkojen vuoksi.


Teeaineksista innostuneina päädyimme kuivattamaan myös kasan horsmankukkaa. Ei pelkästään siksi, että niiden kaunis väri on suorastaan hurmaava. Kukinto antaa maukkaan maun teesekoituksiin.

Teenkeittotarkoituksiin otimme talteen mustaherukkapensaiden syysleikkuun yhteydessä runsaasti lehtiä. Näiden kohdalla kävi kämmi, sillä ne lopulta homehtuivat kannelliseen lasipurkkiin. Jatkossa on pidettävä paremmin huolta siitä, että kasvit tulevat kuivatetuksi läpikotaisesti ennen lopullista säilömistä. Me olemme kuivattaneet kaikki kasvit matalareunaisissa pahvilaatikoissa leivinuunin päällä.


Nokkosen siemenien aika on loppukesästä, kun kukinto on loppusuoralla. Nämä ovat ehdottomasti minun henkilökohtainen suosikkini tähänastisista villiyrteistä. Siemenissä on mahtava ravintoarvo. Sekoitan niitä mielelläni smoothieihin, aamumysleihin, jogurttiin, muroihin, oikeastaan mihin vaan. Makunsa puolesta ovat mietoja verrattuna saman kasvin lehtiin.


Sienet ovat ehdottomasti enemmän Santun heiniä. Kokemuksensa puolesta suon mielelläni hänelle perheemme tattitieteilijän tittelin (haha, tulipas hauska sanayhdistelmä!). Minä laahaan perässä pienen tietämykseni kanssa, mutta innostuneena oppimaan paljon asiasta lisää. Tähän mennessä saaliiksemme on kertynyt pieni määrä kantarellejä sekä juuri nyt täydellisessä koossaan maasta puskevat tatit. Kaikki sienet päätyvät kuivatuksen kautta säilöntään. Juuri nyt meillä onkin leivinuunin päällinen sekä ruokapöytä pullollaan viipaloituja tatteja.


Otimme navetan edustalla kasvavasta humalaköynnöksestä talteen humalan kävyt. Emme ole suunnitelleet niiden käyttöä pidemmälle, mutta aika näyttää, mihin kyseiset kaunokaiset tulevat päätymään.

Siinä taisi olla pääosin kaikki hyötykasvit, mitä me olemme saaneet muutamassa kuukaudessa kasaan. Toki mukaan kuuluu vielä mustikat, puolukat ynnä muut marjapensaiden tyhjennykset. Vielä syksymmällä omenat, joita toivottavasti tulee tänä vuonna paljon. Ei tosin vielä omasta puusta. Seuraavaksi aikomukseni on tallustaa lähimpään mustikkametsään, jotta saisimme kiinni melko runsasta useiden kymmenien litrojen tavoitettamme. Tietysti kerrytämme vielä tattikassaammekin suuremmaksi, koska sienestys on äärimmäisen ilostuttavaa puuhaa!

Tässä vielä videomateriaalia siitä, että lapset ovat aika kivasti olleet osana harrastustamme:

6 kommenttia:

 1. Luonnonyrtit ovat niin terveellisiä. Pitäisi joskus ihan paneutua asiaan ja katsella lähiympäristöä sillä silmällä, että mitä löytyisi talveksi purkkiin. Viime aikoina keräily on jäänyt pelkästään metsämarjoihin ja sieniin. Terkuin Katja https://paleredrose.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätymme kerta toisensa jälkeen, kuinka tutuista kasveista löytyy mahtavia ravintoarvoja! Se on tosi hienoa. Nämä superfoodit ovat aika tyyriitä kauppoihin pussitettuina!

   Poista
 2. Oi miten paljon olette saaneet luonnon herkkuja talteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Anniina! Tämä keräily on ollut tosi kivaa puuhaa. :)

   Poista
 3. Hei taas!
  Olette kyllä aikamoisen "saaliin" saaneet. Nuo nokkosensiemenet yllätti. Taidanpas ensi kesänä keräillä.
  Itse olen säilönyt nyt vain mausteyrttejä pieniltä kasvulavoiltani, mutta reilusti tuli silti, jopa lahjoitettavaksi asti.
  Hampusta kudotut pesukintaat onnistuivat hyvin, koko perhe tykkää. Kestää pesun 60 asteessa joten ovat hygieenisiäkin. Alpakkalangasta kudotut sukat tulevat yökäyttöön, jotta kestävät vähän kauemmin, lanka kun on melko pehmeää. Seuraavaksi kokeilen pojalle alpakkahahtuvalangasta talveksi pipoa. Tämä kun valittaa että lampaanvilla kutiaa, niin tämän ei pitäisi. Saas nähdä taas mitä tulee...
  Lämpöisiä ja satoisia alkusyksyn päiviä teille:)
  -sirpa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Sirpa! Mausteyrtit kuulostavat oikein loistavalta "saaliilta" myös. Me emme tänä kesänä tajunneet kaiken tohinan pyörteessä laittaa ollenkaan mausteyrttejä kasvamaan, paitsi basilikaa tomaattien sekaan. Ensi vuotta odotellen siis!

   Minä olen itse asiassa tehnyt jonkin verran kudotusta alpakkakankaasta vaatteita. Olet oikeassa, että nämä ei kutise juuri ollenkaan. Todella miellyttävä materiaali vaatteeksi. Hampusta en ole ikinä tehnyt mitään. Tahdon kyllä korjata asian heti kun vain mahdollista!

   Iloista loppukesää perheellesi! :)

   Poista