Satoa pukkaa

11.38Kesässä on ollut kyllä ihan parasta touhuta oman puutarhanraakileen parissa. Tämä on elämässäni ensimmäinen kesä tätä lajia, josta nautin kyllä täydellä latauksella. Olen oppinut kasvattamisesta jo nyt sen verran, että voin ensi vuonna jo hieman hifistellä taitojani. Kesän vietto on kaikin puolin kulminoitunut kodin kunnossapitoon, lasten ehdoilla elelemiseen sekä muutamiin kauniisiin kesäpäiviin ystävien kanssa. Meidänkin puutarhassamme on keväästä asti järjestetty pienimuotoisia juhlia sekä lettukestejä lapsille. Oleskeltu pikku hiljaa (despacito) rakentuvien kasvilavojen äärellä fiilistelemässä tätä hetkeä, meille vielä uudessa ympäristössä.

Myös ensi vuonna taimikasvatamme huolellisesti eri satoa tuottavia hyötykasveja. Teemme jo talvella ajatuskartan siitä, mitä kasvatamme, kuinka paljon ja mihin kasvimaahan kasvatukst sijoitamme. Valmistamme lisäksi taimikasvatukseen tarkoitetun, erillisen rakennelman kotiimme. Ikkunalaudatkin pääsevät kevääksi kasvien käyttöön, viime kevään tapaan. Ennen syksyä tavoitteenamme on saada valmiiksi vielä useita erikokoisia kasvilavoja, sekä saatettua loppuun kunnollinen perunamaa. Syksyllä laitamme yhden penkillisen täyteen valkosipulia. Siihenpä ne kasvatuspuuhat taitavat tänä vuonna loppua.

Kasvihuoneen rakentaminen jää tuleville vuosille. Toisin kun saatoimme jo olettaa, tomaatit ja chilit alkavat tuottaa avomaalla satoa! Olemme bonganneet jo monta vihreää sekä joka päivä pullistuvaa tomaattia. Chiliä pukkaa myös hyvää tahtia ja yksi punainenkin yksilö puskasta jo löytyi. Puhumattakkaan herneistä... meillä kasvaa sitä noin metri kertaa metri alueella avomaalla. Tähän mennessä lapset ovat keränneet reippaasti yli sata pulleaa hernettä ja lisää on kasvamassa koko ajan. Herneet ovat ensimmäinen konkreettinen asia, jolloin lapset kokivat kasvin kasvattamisen riemun. Niiden kastelemisesta sekä hoitamisesta voi ihan oikeasti saada suuhunpantavaa!

Toivon loppukesään vielä monta aurinkoisen lämmintä päivää! Ja sinunkin päivääsi aurinkoa!Ja vielä, palatakseni jo monelle tuttuun ruohonleikkuriepisodiin, nyt meillä on vihdoinkin kahdestä rämästä koottu yksi ruohonleikkuri. Tästä suuri kiitos vaarin vankkumattomalle remonttitaidolle! Olet todellinen teräsmies. Eiköhän tästä seuraavaksi lähdetä taltuttamaan tuota rehottavaa apilaviidakkoa. : )
10 kommenttia on "Satoa pukkaa"
 1. Minusta tuntuu, että kesä loppuu kesken, ennenkuin saa kunnolla satoa :( Miksi, voi miksi, Suomen kesä on niin lyhyt...kesäkurpitsan alkuja on ja vihreitä paprikoita, amppelitomaatti on muutaman punaisen tomaatin antanut, pitäisiköhän se nostaa kuistille, siellä olisi lämpimämpi näin vaihtelevana kesänä...valkosipulia on tulossa toivottavasti ja salaatti on kasvanut hyvin...liian paljon on satanut tänä kesänä kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kuistille nostaminen voisi olla ihan hyvä idea. Meinaan ainakin täällä Eteläisessä Suomessa yöt ovat melko viileitä. Toivotaan nyt aurinkoa monelle päivälle, jotta saataisiin pikkuisen omasta maasta suuhunkin asti. Täällä ilma näyttää taas harmaalta, jopa syksyiseltä. :(

   Minä ainakin alan nyt unelmoida kasvihuoneesta!

   Poista
 2. Totesin juuri muutama päivä sitten, että olin niiiiin myöhässä tänäkin vuona taimieni kanssa. Kohta tulee metsämansikkaa, ensimmäinen tomaatti hieman punertaa jo ja chilejä tulee taas aivan liikaa :D Ensi vuonna voisi kokeilla jotakin uutta, esimerkiksi kikhernettä!

  Suurimmat toiveeni heitän edelleen tuonne metsän puolelle sienien suuntaan, toivottavasti hitaasta alusta huolimatta tulisi hyvä sienisyksy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama se taitaa meilläkin olla, nimittäin toiveet metsän antimien suhteen. Niihin nojaudutaan aika lailla tänä vuonna. Juuri kävin poimimassa basilikat talteen. Saadaan niistä ainakin pari maustevoita tehtyä.

   Kikherneet on hyvä idea! Niitä mekin voitaisiin papujen lisäksi kokeilla kasvattaa. :)

   Mukavaa viikkoa sinne!

   Poista
 3. Hei taas!
  Hienolta näyttää sato :)
  Itselläni tomaatit ovat kypsyneet sisällä poimittuina, jos kesän lämpöä ei ole riittänyt, toimii siis syksyllä niinkin jos on vielä vihreitä jäljellä.
  Alkuvuosina =rahattomina rakensimme pienen kasvihuoneen jätelaudoista ja ihan tavallisesta rakennusmuovista ulkorakennuksen seinustalle. Toimi uskomattoman hyvin. Koskaan ei ole ollut niin hyvää satoa kurkusta ja tomaatista. Sitten rakensimme vanhoista ikkunoista, mutta siitä tuli niin "hieno", että teimmekin siitä kesähuoneen. Vihdoin oli rahaa ostaa "oikea" kasvihuone, joka on osottautunut pettymykseksi. Nyt näistä viisastuneena, tekisin pihaan ihan laudoista kehikon ja muovit nitojalla päälle. Saatanpa vielä tehdäkkin ja laittaa tuon alumiinihäkkyrän myyntiin :)
  Mukavaa sadonodottelua!
  -sirpa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos samoin Sirpa!

   Meillä on kanssa "jätelautaa" kasvipenkkien kehikkoina. Ja kasvihuone suunnitelmissa juurikin vanhoista ikkunoista. Saas nähdä, tuleeko meillekin kasvi- vai kesähuone. ;)

   Poista
 4. Voi kuule, tuo hyötypuutarhailu vie kyllä ihan mennessää :D Vuosi vuodelta tulee uusia lajeja! Ihana ku lapset ovat touhussa mukana. Sinun blogia on kiva lukea, kun monet ajatuksemme tuntuvat hyvin samoilta. Blogin löydettyäni tuli vähän semmoinen Tulin kotiin-fiilis <3 Ja tänne jään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, ihanaa avata tietokone ja huomata blogin sivuilla näin ihana kommentti! <3 Tervetuloa kotiin!

   Huomaan, että nyt jo suunnitellaan täpinöissä ensi vuoden kasvatuksia. Pitäisi laittaa vaikka mitä siemeniä multaan, kun malttaisi odottaa vain talven yli! Ehkäpä tämä kuumeilu tästä helpottaa... tai sitten ei.

   Poista
 5. Ensi kesää ajatellen suosittelen kokeilemaan avomaan kurkkua ja kesäkurpitsaa. Ovat melko varmoja sadon tuottajia viileänäkin kesänä, koska pärjäävät ulkona. Tonaatit, paorikat,chilut yms. tarvitsee lämpöä ja tasaista kastelua.
  Terkuin entinen puutarha-alan ammattilainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Kurkkua meille piti tänäkin vuonna tulla, mutta kiirehdimme ne liian aikaisin ulos totuttamatta taimia ulkoilmaan ollenkaan. Ensi vuonna viisaampina! Meidän tomaatit kasvoivat ihan hullun lailla suuriksi ja vihreitä tomaatteja oli tertuissa paljon. Harmi vaan, että lämpö ei riittänyt niiden punastumiseen.

   Avomaankurkku voisi olla meidän juttu ensi vuonna, sipulin lisäksi. :)

   Poista