Kotitekoinen pyykkietikka

1.38


Tutustuin pyykkietikkaan alunperin puolisen vuotta sitten, kun äitini kiikutti minulle tuliaisiksi pullollisen suosittua tavaraa. Annostelin vahvasti hajustettua etikkaa hyvin varovasti pesukoneen lokeroon ja tykästyin pyykkiin jäävään mietoon sekä raikkaaseen tuoksuun. Suosin jokapäiväisessä elämässäni hyvin mietoja tuoksuja, joten omaan nenääni hieman hajuvedeltä tuoksunut etikka oli pienestä annostuksesta huolimatta liikaa. Siksi aloin pyöritellä päässäni ideoita oman pyykkietikan tekemisestä käyttäen siinä miedompia ja luonnollisempia tuoksun lähteitä.

Lueskellessani blogitoverini Emilian blogitekstin itsetehdystä pyykkietikasta, sain viimeisen potkun tarttua itsekin toimeen. Jätin tällä kertaa pois eteeriset öljyt ja valitsin tuoksuiksi oman pihan katajaa sekä mäntyä. Tein sen kutakuinkin näin:

Saksin runsaat kimpulliset kumpiakin oksia pieneksi silpuksi eri purkkeihin. Niin pieneksi, että silppu tuntuu sormissa jo aika tahmaiselta. Kaadoin päälle puolisen litraa väkiviinatikkaa, laitoin purkkeihin kannet päälle ja annoin tekeytyä yhden yön yli. Etikka tuoksui aluksi hyvin vahvasti, mutta yön tekeytymisen jälkeen joukosta haistoi ihanasti tuoreen männyn sekä katajan tuoksuja. Pullotin liemet neulasten pois-siivilöimisen jälkeen kirpparilta yhteensä eurolla ostettuihin pikkupulloihin ja siinä se. Sain aikaan neljä pikkupullollista kotitekoista pyykkietikkaa.

Olin tietysti ymmälläni, kuinka helposti homma hoitui ja iloinen jälleen kerran oman käden sekä mielikuvituksen tuotoksesta. Pidän siitä, että tarttumalla tulleeseen ajatukseen ja hakemalla hieman pohjatietoa, aikaan voi saada paljon itsetehtyjä hyödykkeitä.


Olen pessyt nyt noin kuukauden verran pyykkiä höystäen pesua omalla pyykkietikalla. Tähän mennessä olen kuluttanut kaksi pullollista etikkaa, annostellen sitä koneelliseen pyykkiä kaksi tai kolme korkillista. Etikka tuoksuu pyykeissä tosi miedosti, johtuen varmaan säästäväisestä luonteestani. Jossakin omaa tuotetta vastaavassa ohjeessa annosteltiin 1/2-1 dl etikkaa, jotta tuoksu jäisi paremmin tekstiileihin. Tuoksun määrä on varmasti maku (vai haju?) asia. Itse pidän miedosta vaihtoehdosta ja jatkan varovaista annostelua.

Etikkahan toimii desinfioivana aineena, joten sen luulisi tekevän itse pesukoneellekin  hyvää. Seuraavalla kerralla saatan lisätä joukkoon hieman eteeristä öljyä, esimerkiksi eukalyptusta. Mahdollisuuksia eri variaatioihin on niin paljon, että varmasti jokainen voi löytää oman mielituoksuisensa reseptin.

Kerrohan ihmeessä, jos olet kokeillut tai päätät kokeilla itse tehtyä pyykkietikkaa ja sen valmistamista!
6 kommenttia on "Kotitekoinen pyykkietikka"
 1. Olen kokeillut pyykkietikkaa, ja ihastuin siihen myös! Nyt pitäisi tehdä uusi satsi, olen laittanut etikkaan limen/appelsiinin tuoksuista eteeristä öljyä ja soodaa. Raikastuu pyykit ja kone siinä samalla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sooda on kyllä ihmeainetta, kun kelpaa joka käyttöön! Pitääkin lisätä lisä seuraavaan satsiin. Voisikohan sillä korvata samalla pesuaineen? Pakko kait kokeilla! Kiitos appelsiinin tuoksuisesta vinkistä! :)

   Poista
 2. Meilläkin on käytössä omatekoinen pyykkietikka. Tipautin muutaman pisaran laventelintuoksuista eteeristä öljyä ihan tavalliseen etikkapulloon ja ravistin. Siitä kippaan huuhteluluukkuun 1-2 korkillista ja hyvälle tuoksuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa. Kuulostaa super käytännölliseltä ratkaisulta! Ehkä minäkin teen seuraavalla kerralla samalla tavalla eli kiitoksia vinkistä. :)

   Poista
 3. Itse olen jo pitkään käyttänyt kaupasta ostettua pyykkietikkaa. On aika kallista mutten ole lähtenyt itsekään tekemään kun tuo tuoksu on ollut hakusessa (eli en tiennyt mitä ja miten). Tuosta tekemästäsi kyllä tykkäisin. Pitääkin kokeilla. Kiitos ohjeesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ymmärrän. Minun tekemääni pyykkietikkaan tuli aivan ihana havun tuoksu, mutta se ei juurikaan tartu vaatteisiin. Tekee kyllä raikasta pyykkiä muuten! Joskus kokeilen noita valmiita eteerisiä öljyjä. Ainakin löylyvedessä tuoksuvat tehokkaasti.

   Poista