maanantai 22. tammikuuta 2018

Toinen talvi kylmässä talossa


Asuinkerroksemme keskilämpötilä on +16 asteen tienoilla. Lämpötila tuntuu samalta kuin viime vuonna +18 eli normaalia viileämpään huonelämpöön on taidettu tottua. 

Juuri katsoin tuvassa, jossa lämmittäjänä toimii vain leininuuni ja puuhella, olevan lämpöasteita +15. Villapaidan ja -sukkien vuoraamana viileys ei pääse vielä luihin ja ytimiin, vaikka tässä vaiheessa alankin usein täyttämään leivinuunia klapeilla. Viileä huonelämpö tekee hyvää hengitykselle varsinkin öisin sekä on poistanut kroonisen nenän tukkoisuuteni kokonaan. Siitä olen enemmän kuin kiitollinen, sillä nukkumaanmenohetket olivat joskus yhtä hemmettiä, kun henki ei kulkenut nenän kautta normaalisti.

Muutimme 40-luvun lopulla rakennettuun rintamamiestaloomme lokakuussa noin vuosi sitten. Aikaan, jolloin pimeys alkaa vallata ympäristöä ja kylmyys levitä asuintiloihin. Vaikka molemmilla meistä aikuisista oli aikaisempaa kokemusta kylmässä talossa asumisesta, tulee sen tuomat sekavat tunteet näköjään joka kerta uudelleen. Ennestään tuntematonta taloa kun ei vielä tunneta, miten se kylmyydessä käyttäytyy, mistä vetää ja miten pitkäksi aikaa puulämmitteiset avustajat jaksavat levittää lämpöä ympäriinsä. Vuoden kokemuksella voin todeta, että paljon on opittu viime talvesta. Nyt tuntuu helpommalta elää ja toimia kotona, jonka ominaisuuksia jo pikkaisen tuntee.

Puita on tehty valmiiksi koko talveksi tarvittava määrä, vetävimmät kohdat on tilkitty villalla ja ovensuihin on ripustettu paksuja villavilttejä.


Asensimme kotiin viime syksynä heti muuttomme jälkeen muutaman sähköpatterin. Lastenhuoneessa on yksi lämmittämässä huonetta noin +18 asteeseen, kuivakäymälässä asioidaan +15 asteessa ja alakerrassa ompelen suurinpiirtein samoissa lukemissa. Kukaan perheenjäsen ei ole valittanut palelevansa normaalia talvipalelemista enempää, joten matalammat lukemat riittävät meille oikein hyvin. Tarvetta ei toistaiseksi ole ainakaan uusille sähköpattereille. Se on hyvä, sillä sähkölasku pysyy  näin todella alhaisena (siis niin alhaisena kuin se voi todellisuudessa pysyä, pirun sähkönsiirtomaksut). Meidän parin kuukauden sähkölasku pysyttelee alle kolmensadan, mikä taitaa olla verrattuna moneen nykyajan kotiin aika alhainen lukema. Sähkömieskin käydessään hämmästyi, että pienellä kulutuksella mennään. On hyvä, että vanhaan taloon on vedetty sähköjä maltillisesti.


Puulämmitteinen koti on meille etuoikeus, josta haluamme pitää kiinni tulevaisuudessakin. Toki se tuottaa lisätyötä kodinhoitoon. Valikoidut puut pitää kaataa ajoissa, jotta pilkotut klapit saadaan ajoissa kuivumaan ensi talvea varten. Lähes kymmenkuutioiselle klapintarpeelle on tehtävä tilaa navettaan joka vuosi uudelleen. Hupenevista pinoista kannetaan päivittäin sisälle puunkantokorillisia. Sytytykset ja tuhkaluukkujen tyhjennykset päälle. En keksi kuitenkaan parempaa, kuin tuijotella tulipesiä myöhään illalla, omassa rauhassa. Enkä vaihtaisi leivinuunin tuottamaa pehmeää lämpövyöryä mihinkään. Taloja on iät ja ajat lämmitetty puilla ja talvet selvitty vähän viileämmissäkin olosuhteissa. Meille tämä on tapa elää ja niinkuin aiemmin sanoinkin, se on suuri etuoikeus.

18 kommenttia:

 1. Meidänkin normaalilämpö on suunnilleen samaa luokkaa 17-18 astetta, makuuhuoneessa vielä viileämpää. Nyt on on jokusia päiviä ollut öljylämmityskin päällä, kun on ollut ulkona kylmempää, niin nyt on olkkarissa jo +20, vaikka se ollut pienellä. Mutta huomenna ehkä laitetaan taas öljylämmitys kiinni..tosin mies on flunssassa, niin jos hän kaipaa lämmintä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makuuhuoneessa tykkään, että on viileää, mutta nyt ollaan kivasti totuttu tasaiseen viileyteen koko asuintilassa. Onhan ne hetket ihania, kun tuvassa käväisee +20 lämmityksen jälkeen. Nyt niistä osaa nauttia, kun se on aika harvinaista. Ymmärrän flunssaista miestäsi, kipeenä lämpö on tarpeen!

   MUkavia hetkiä lämmityksen parissa teidän tupaanne! :)

   Poista
 2. Meillä on myös hirsihuvilassamme viileää ja siellä kyllä nukkuu huomattavasti paremmin. Puulämmityksestä leviää ihana lempeä lämpö taloon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on. Vaikka hengittävässä talossa on aika ajoin vilu, osaa siitä lämmöstä nauttia sitten kokonaisvaltaisesti. :)

   Poista
 3. Huomenta!
  Oijoi, kuulostaa kyllä hurjan viileältä. Tänä talvena olen itse saanut laskettua huonelämpötilat 20 asteeseen ja siihenkin on ollut tottumista. Aamuisin saattaa keittiössä olla 19 ja illalla taas makkarissa 19.....vaatii todellakin tottumista. Ikävältä vaan tuntuu, ettei näytä juuri näkyvän sähkölaskussa. Meillä siis menee tuo teidän 2 kk summa kuukaudessa, tosin talossa (vaikka vanha onkin) on koneellinen ilmanvaihto, ilmalämpöpumppu ja sähköhärpäkettä joka lähtöön. Pyykkiä olen yrittänyt kuivata välillä ihan perinteisessä kuivaustelineessä kuivausrummun sijaan. Yksi takka lämmittää alakertaa, yläkerrassa on puhtaasti sähkölämmitys. Kallista on kyllä lämmitys näillä leveysasteilla. Hienosti olette saaneet sähkölaskun pysymään noissa lukemissa!
  - hyisevän kylmästä Hämeestä -Sirpa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä vielä lisätä, että todella hieno oivallus tuo kuvissa näkyvä peilitaulu. Upea!

   Poista
  2. Huomenta. Onhan täällä vähän viileää välillä. Eilen ja edellispäivänä lämmitin leivinuunia ja nyt mittari näyttää (meinasin sanoa +18, mutta tarkistettuani mittarista) +16. Ihan lämpimältä tämä tuntuu. Voi olla, että talviuinnin aloittamisessa on osansa lämpötilanvaihteluihin tottumisessa!

   Tuo sähkölaskun suuruus teillä kuulostaa ihan normaalilta. Otetaan kuitenkin huomioon, että meillä on käytössä talosta vain keskikerros ja puolet kellarista. Käytettävä asuintila on siis paaljon pienempi kuin teillä todennäköisesti. Sähkölaitteista meiltä puuttuu uuni ja ilmalämpöpumppukaan ei ole ollut koskaan käytössä, vaikka sellainen tuonne on ennen meitä asennettu. :)

   Ja kiitos! Peilitaulu syntyi monta vuotta sitten, kun kolme isoa peiliä menivät yksi toisensa jälkeen rikki. Pidän peilimosaiikista itsekin!

   Poista
 4. Meillä on alle 10 vuotta vanha omakotitalo, mutta talvella lämmitämme varaavalla uunilla taloamme. Lisäapuna ovat ilmalämpöpumppu ja lattialämmitys, ja sähkölaskut samaa hintaluokkaa kuin teilläkin. Meillä lämpötila on +19 mikä ikuiselle vilukissalle on liikaa :) Meillä on joka nurkassa vilttejä, villasukkia tmv. joita nappailen päälleni. Makkarissa sulloudun untuvapeiton alle, jotta tarkenen nukkua. Itsekään en tästä lämmitysmuodosta luopuisi, nautin valtavasti puiden palamisesta eikä nuo puutyötkään kevät/kesällä haittaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä! Villavaatteet ovat kyllä ehdoton varuste kylmillä ilmoilla ja varsinkin nyt, kun asutetaan vanhaa ja vetoisaa taloa. Eipä tuo ilmalämpöpumppu taida sitten kauheasti sähköä viedä! Meilläkin sellainen on, mutta kapistus on mulle täysin tuntematon. Toistaiseksi pelkkä puulämmitys on ollut riittävä, kun ilma pysyttelee lauhana. :)

   Poista
  2. Ei ilmalämpöpumpun pitäisi viedä paljon sähköä, kun lämmittää. Viilennys sen sijaan kuluttaa enemmän esim kesähelteellä. Ja on sama nenäongelma.. Sukuvika kenties.

   Poista
  3. Ottakaa ilmalämpöpumppu rohkeasti käyttöön! Toki sähköä kuluu jonkin verran, mutta tuo lämpöä lisää.

   Poista
  4. Semmoista kuulinkin eräältä kokeneelta, ettei lämmittämisen pitäisi kuluttaa niin paljon sähköä, vaan juurikin viilennyksen. Taidan tästä hetimiten lähteä tutkimaan tuota rotjakettamme, jospa ottaisin sen käyttöön. Kiitos kannustuksesta ja mukavia talvipäiviä vielä niin kauan kuin niitä riittänee!

   Poista
 5. Ihana kirjoitus, sait viileän asunnon kuulostamaan kerrassaan houkuttelevalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten olen tainnut onnistua ajatusten ilmaisemisessa! Ensimmäinen talvi täällä meni luihin ja ytimiin, mutta nyt osaan nauttia ihan eri tavalla niistä kylmimmistäkin hetkistä. Positiivisella ajattelulla pääsee pitkälle. Ja mikä parasta, nenä ei ole enää juuri koskaan tukossa!

   Poista
  2. Nenän tukkoisuuteen myös kyllästynyt, mutta ei autaa kun on eri lämmitysjärjestelmä.

   Poista
 6. Meillä kodissamme lähinnä lattiat tuntuvat todella kylmiltä, joten talvisin kuljen suosiolla paksut töppöset jalassa. Jospa etenkin olohuoneen lattian saisi jossain vaiheessa aukaistuksi ja vaihdettua eristeitä, niin voisi varpaat tykätä hyvää.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Villasukkia ja tossuja täälläkin käytetään ahkerasti. Ja villapaitaa. Kesä tulee taas pian ja saa olla monta kuukautta kokonaan ilman sukkia, ihanaa sekin! :)

   Poista