keskiviikko 17. tammikuuta 2018

UUSIOKÄYTTÖ

Ompelin tyttären leggingseihin jatkopalat, jotta palvelisivat kasvupyrähdyksen kokenutta käyttäjäänsä vielä jatkossakin.

Uusiokäyttö on asian käyttämistä uudelleen joko samaan taikka muuhun tarkoitukseen. Se on kierrättämistä. Vastuunottamista jo ostetusta tavarasta. Käyttöiän pidentämistä. Elämän loppuun saattamista. Toisen mahdollisuuden antamista.

Uusiokäyttö on elämäntapa. Valinta.

Uusiokäyttö on säästämistä parhaimmillaan. Sillä säästää rahaa. Sillä säästää roskikseen tilaa.

Maailmassa on tavaraa enemmän kuin muille antaa. Hyvää, käyttökelpoista ja turhaa. Viimeisimpää kaikkein eniten, tulevaisuutemme roskakasan kukkuraksi. Sitä on meillä, teillä. Kaupan hyllyllä. Kirpputoreilla, kierrätyksessä. Kaatopaikalla. Kaduilla. Säkeissä, kasseissa ja pusseissa. Minulla ja sinulla on.

Osta, osta, osta, mutta ota myös vastuu. Äänen tulisi kuulua kaupan liukuoven auetessa. Ennen ostoskoriin klikkaamista.

Jokainen ostettu tavara on roska myöhemmin, ellei se ole kompostoituva. Uuden tilalle uutta, koska kyllästyttää. Koska on aikaa. Koska on rahaa. Valinnanvaikeus. Tavaranpaljous. Runsaudenpula. Kaapin sisältö on jo nähty, niistä pitää päästä eroon. Ne pitää käyttää loppuun.

Ekologisuus on jo kauppatavaraa. Osta eko, muovipullossa joo. Minnehän sekin pullo päätyy tyhjennyttyään? Roskakasan kukkuraksi. Älä osta mitään, on ekoteko. Katsele ympärille. Vaihda. Pyydä apua toiselta. Älä kyllästy, vaan koita nähdä uusin silmin. Olemassa oleva on hyvä. Se on paras. Kerran haluttu, kerran hankittu. Parasta käyttöön.

Heidi kirjoittaa mahtavaa blogia aiheesta. Käy lukemassa Vuosi ostamatta mitään4 kommenttia:

 1. Hei. Juuri samaa pohdin tänään. Ja kirjoitinkin �� ihanaa olla samoilla linjoilla ja yhdessä samanlaisien ajatusten kanssa. Ootte ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on Heidi! Ihanaa, kun voi jakaa näitä ajatuksia. Kirjoitat sitäpaitsi niin hauskalla tavalla, että röhöttelen täällä välillä kun luen sun juttuja. :D

   Poista
 2. Hei!
  Käväisin katsomassa nettikaupan sivut. Olivat hienot. Ja näyttivät ihan toimivilta. Hyvä te.
  Kyllähän tuo kirjoittamasi on niin totta, paljon käytetään ns. viherpesua tuotteille. Itse olen nyt käytellyt loppuun jo ostettuja pesu- ja puhdistusaineita ja pikkuhiljaa siirtynyt joko itsetehtyyn palasaippuaan tai ostettuun vastaavaan. Kodin puhdistuksessa käytän vain mäntysuopaa (ei sekään kai maailman ekologisin ole), käsistiskiainetta (ekologista), ja joutsenmerkittyjä pyykinpesu- ja astianpesuainetabletteja. Joitakin kompromisseja on pakko tehdä, muuten menee ihan sekaisin. Kuluttajalle on vieläkin hankalaa tehdä helposti ympäristöystävällisiä valintoja ihan vain lähikaupasta. Niin ja on meillä kyllä klooripullo siltä varalta jos Noro-virus iskee...se kun on ainoa aine joka norovirukseen tehoaa. Onneksi sitä ei ole tarvittu vähiin aikoihin. Miten teillä on ratkaistu pesuainevalinnat?
  Tsemppiä yrityksellenne ja mukavaa alkanutta talvea.....
  -sirpa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kuulla, että sivuista saa selon. Jännittää vielä, kuinka ensimmäinen myyntitapahtuma sujuu, mutta eiköhän siitä selvitä. Vielä on valikoima pikkuista, laajenemaan päin toki.

   Sama juttu täällä. Olen käyttänyt vuoden aikana olemassa olevia sekä pitkään mukana raahattuja puteleita loppuun ja pitkälle niiden kanssa pötkinyt. Vasta nyt oikeastaa varastot alkavat näyttää tyhjemmiltä, joten olen päässyt avaamaan jo ensimmäisiä palasaippuapaketteja. Henkilökohtainen pesu onnistuu siis niiden avulla. Muovipullot aion yrittää jättää vastedes kauppoihin. Toki kompromissejä on tehtävä joskus, pyrkimys kuitenkin pääasiassa eli roskan vähentämisessä.

   Nyttemmin olen käyttänyt melkein kaikessa siivoamisessa ihan tavallista etikkaa ja lämmintä vettä. Toimii hyvin oikeastaan kaiken näkyvän pinnan pesemiseen ja syö pahaa hajua hyvin. Pesukoneeseen menee hajusteetonta ympäristömerkittyä jauhetta ja astianpesuun tabletteja. Ajattelin jossain vaiheessa testata vaatteiden pesussa etikan lisäksi ruokasoodaa ja kokeilla saada korvattua sillä pesuaineen. Palaan tähän asiaan joskus myöhemmin viisaampana.

   Kiitos kommentistasi ja palaillaan taas lähiaikoina! :)

   Poista