sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Teimme pyykinpesuaineen itse

Heipparallaa.

Ajattelemme puolisoni kanssa todella usein, miten pystyisimme minkäkin asian toteuttamaan itse. Kasvattamaan ruuat, muotoilemaan saviastiat, huovuttamaan kankaat... Kaikkeen emme heti ryhdy, mutta koko ajan yritämme päästä etenemään ajatuksiemme toteuttamisessa. Yksi kiinnostavista asioista on kodin sekä ihmisten pesuaineet sekä niiden valmistus kotona. Tein aikaisemmin ensimmäistä kertaa pyykkietikkaa ja myöhemmin päätin sekoitella pyykinpesuaineenkin itse.

Etikanteon tunnelmiin pääset täältä.Näppäilin internetin hakukoneeseen sanat kotitekoinen pyykinpesuaine. Sieltä ponnahteli ohjeita jos jonkinmoisia, joista päätin soveltaa omani. Minun pyykinpesuaineeni koostuu nyt näistä aineista:

vesi, eukalyptus-palasaippua, merisuola ja sooda.

Kuukauden ja viidentoista pesukoneellisen kokemuksella olen ollut sekoittelemaani aineeseen tyytyväinen. Pyykistä tulee puhdasta ja raikasta, kun sen höystää vielä parilla korkillisella pyykkietikkaa. Kaikki raaka-aineet ovat ihoystävällisiä ja tuottavat hyvin epätodennäköisesti pesukoneelle sen suurempaa damagea kuin kemikaalioiden aineet. Tahroja pyrin poistelemaan tekstiileistä ennen varsinaista pesua käsin käyttäen useimmiten sappisaippuaa tai tilkkaa astianpesuainetta. Toimii, kun muistaa hoitaa tahrat tuoreeltaan. Pesukone käy 40 asteessa, mikä riittää hyvin pyykin puhtaaksi saamiseen. Lakanat olen ohjelmoinut vähän kuumempaan pesuun varmuuden vuoksi.

HYÖDYT

- käsillä tekemisen ilo
- parempi tieto käyttämänsä aineen todellisesta sisällöstä

Oloni on onnistunut ja iloinen katsellessani lasipurkkia, jossa sekoittelemani seos möllöttää. Jatkossa aion sekoittaa pesuaineen vielä sauvasekoittimella, jota tällä kertaa en muistanut käyttää. Sillä saan saippuan sekoittumaan veden joukkoon todennäköisesti vähän paremmin. Soodaa tulen ostamaan isomman pussillisen edullisemmin, sillä pikkuisille ruokasoodapurkeille tulee tietysti hintaa ajan saatossa.

Viedäksemme pesuaineen valmistuksen vielä pidemmälle, pitänee alkaa suunnittelemaan palasaippuoitakin kotikonstein. Esimerkiksi koivupuutuhkasta saa aikaan lipeää, joka on rasvan lisäksi yksi saippuan raaka-aineista. Ennen vanhaan, kun kaikki mahdollinen käytettiin hyödyksi, teurasjätteitä keittämällä saatiin pyykkisaippuan rasva. Parempi rasva käytettiin kylpemiseen ja huonompi talouskäytössä.

Kannattaa tutustua vaikka netin ihmeellisessä maailmassa pesuaineasiaan lisää, jos vain yhtään kiinnostaa! Meidät tämä homma on vienyt mukanaan sekä tuonut paljon lisää tietoutta entisaikojen käytännöistä.


10 kommenttia:

 1. Ensinnäkin kiitos, kun lähdit seuraamaan mua instassa; löysin sitä kautta bloginne 😊 Olen lukenut juttujanne alusta lähtien mielenkiinnolla. Teillä on hyvä asenne elämään ja arvot kohdillaan. Itse tehty pyykinpesuaine ja etiikka kuulostavat hyvälle! Meillä kasvaa torpan mailla myös suopayrttiä, jonka juuria ja itse varsia lehtineenkin on käytetty pesuaineena aikoinaan. Kannattaa tutkailla pihamaata; sieltä voi löytyä ko. kasvia - tai sitten löytää sellaisen kenties jonkun muun vanhan talon pihapiiristä. On sitkeä ja kova leviämään, joten moni varmaan jakaa pistokkaita mielellään muillekin 😊 En ole saanut aikaiseksi itse vielä kokeilla tätä, vaikka syksyllä oli jo suuret suunnitelmat. Jovelan Johanna kokeili kuitenkin ja raportoikin siitä blogissaan, joten kannattaa käydä tutustumassa. Mulla kuivumassa muutama verso viiime kesältä torpalla; suurin haaste muistaa ottaa versot mukaansa kaupunkiin, jossa pyykit pestään - mutta ehkä vielä joku kerta sen muistan 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi inspiroivasta insta-tilistä ja sen siältämistä kuvista! :)

   Poista
 2. Kävin lukemassa vasta nyt juttusi pyykkietikasta ja sitä on pakko itsekin kokeilla. Kiitos innostamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä mitään, siitä vaan tekemään. Valmistus oli todella simppeliä.

   Poista
 3. Ja nyt pääsin viimein tuoreita postauksia lukemaan ja siellähän teillä oli tilauslistalla rohtosuopayrtti! 😊 Eli sitten vain kasvattamaan ja kokeilemaan. Luin kaikki postauksen läpi; jäin koukkuun 😁 Mutta nyt töiden pariin; Aurinkoista viikkoa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps. Rohtosuopayrtin siemenet odottavat tuolla ikkunalaudalla pääsyä keväisiin kylvöihin! Haluan ehdottomasti kokeilla sen käyttöä saippuoihin, mutta olen miettinyt, miten raaskin niitä vedellä ylös tuolta pihalta jos ja kun lähtevät kasvamaan! :D Ehkä odotan, että kasvu rehevöityy ja sitten vasta alan saippuahommiin.

   Kiitos ja kivaa saada sinutkin mukaan matkaan! Lämpimästi tervetuloa!

   Poista
  2. Voi ollakin, että ensimmäisenä vuonna hyvä antaa juurtua ja malttaa mielensä ;)

   Poista
  3. Jep, näin taidan tehdä! Mielenkiinnolla odotan suopayrtin kasvua. Enää muutama kuukausi ja saa alkaa kylvää siemeniä maahan. <3

   Poista
 4. Heipparallaa!

  Aika taitavia olette. Tosin itseäni hirvittää tuo suola pesuaineessa. Itse en uskaltaisi laittaa koneeseen suolaa sen ruostuttavan vaikutuksen vuoksi. Tosin tästä ei meikäläisellä ole mitään kokemusta, vaan ainoastaan olen lukenut pesukoneen teknisistä ohjeista ja toisaalta kuunnellut kiltisti alalla olevaa miestäni. Tarkkaileppa pidemmän aikaa konetta ja kerro sitten näyttääkö kone mitenkään kärsivän.
  Palasaippuaa on helppo tehdä, tosin sitäkin olen tehnyt valmiista lipeästä ja ihan kotirasvoista. Eteerisiä öljyjä olen laittanut hiukan tuoksuksi. Myös glyserolia olen laittanut tipan ja olemme todenneet sen hyvää tekevän vaikutuksen iholle. Saippuajämät raastan rouheeksi ja käytän pyykin käsipesussa.

  Hyvää alkanutta maaliskuuta!
  -sirpa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kommentistasi! Kaikkea uutta on kiva kokeilla.

   Hyvä huomio kyllä tuon suolan kanssa, mutta jotenkaan en osaa olla siitä niin huolissani. Noihin koneisiin lykätään suolaa muutenkin esimerkiksi kalkkijäämiä poistamaan. Sitä en tarkalleen tiedä, kuinka suuri ero on pesukoneisiin myytävällä suolalla ja tavallisella merisuolarakeella?

   Tarkkailen kyllä asiaa ja kirjoittelen tänne jos huomaan koneeni rapistuvan käsiin (yhyy, toivottavasti ei).

   Iloista viikonloppua Sirpa!

   Poista