Remonttisuunnitelmia ja sisustushöpinää

6.00

Remontin kohteiksi pääsevät ainakin keittiö, makkari sekä kellarin rappukäytävä. Niistä kipeimmin ehostusta huutaa tuo viimeinen mainitsemani, joka tosin vaatii muutakin fiksausta kuin maalia ja pensseliä.

Näitä suunnitelmia on tosi kivaa tehdä, sillä suunnittelu on täysin ilmaista ja siinä voi käyttää luovuuttansa niin paljon kuin lystää. Kaikkea mietittyä ei tarvitse toteuttaa ja lopputulos on, ainakin minulle usein, yllätys.

Olen huomannut suunnitellessani vanhan talon remppaa sen, että oli kyse pikkuehostuksesta tai isommasta korjauksesta, on aina tehtävä jokin työ ensin. Ennen keittiön tapetointia pitää odottaa uutta sähkökaappia, jotta saamme vanhasta jääneen suuren kolon seinässä paikattua. Ennen kellarin rappujen maalaamista pitää hioa sen seinistä vanhat puupinnat ja maalata ne. Ennen kuin pääsee hiomaan, pitää tyhjentää portaikko tavarasta ja suunnitella, kuinka kulku alakerran pesutiloihin onnistuu remontin aikana. Makkarin seiniä pääsee maalaamaan heti, kun suorittaa loppuun tapettien poistamisen. Onhan se siinä keskeneräisenä tönöttänyt jo melkein vuoden päivät. Ja aina tulee jokin tärkeämpi kohde, johon sijoittaa aika ja vähäiset roposet.Tavoitteena on saada uutta pintaa asuinkerrokseen kesään mennessä. Puolisoni tokaisi kuultuaan kirjoittamastani aiheesta, että ei paineita...

(Tämähän on vain suunnitelmaa. Toteutus on eri asia ja sehän tapahtuu juuri silloin kuin aika suo sille parhaat mahdollisuudet.)

Makuuhuoneessa aloitin ehostuksen jo viime syksynä. Vähän persikkaan vivahtavat tapetit eivät tuntuneet omilta, joten aloitin rempan niiden poistamisella. Niinkuin edellä mainitsin, persikan rippeitä on yhä edelleen seinissä siellä täällä ja projektin keskeneräisyys muistuttaa olmassa olostaan päivittäin. Niistä kun pääsen eroon, aion vain maalata seinät siististi uudella värillä. Huoneen suurimpaan seinään sain syksyllä asennettua turkoosin tapetin. Sen seuraksi ajattelin sutaista muut seinät vaalealla harmaalla. Sama väri löytyi itseasiassa tapetin alta, mikä näkyy kuvassa numero kaksi huoneen kulmassa.


Sitten sitä listoitusta. Sitä on aina jäljellä, joka paikassa ja riittämiin. Se on se viimeinen homma, mikä kruunaa jo tehdyn työn. Loppusilaus on jostain syystä vaan se kaikkein vaikein työ aloittaa. 

Keittiö/tupa on ollut sisustuksellisesti eniten muuttuva huone meidän kodissamme. Murheenkryyni. Tai jos ei se, niin ainakin erittäin paljon päässä edes takaisin veivattu remonttikohde. Täällä on muuttunut alusta alkaen lattiaa lukuunottamatta kaikki ja muuttuvat yhä edelleen. Seiniin sutaisin ennen muuttoa tuollaisen hailakan vihreän maalin peittämään vaalean, hieman jo kuluneen edeltäjänsä. Ajattelin värin sopivan maalaistaloon, mutta jotenkin se jää omaan mieleeni liian pliisuksi. Kaipaan keittiöön lisää lämmön tuntua, joten aion etsiä seinille laitettavaksi jotain tapettia. Ehkä sinapinkeltaista, en tiedä. Rakastan kyseistä väriä, mutta jostain syystä sitä ei löydy yhtään sisustuksesta. Ei edes tyynyliinoista. Se saa taas miettimään, onko väri sittenkään sopiva kotiini? Ehkä keltainen kokeilu pitääkin aloittaa vaikka ompelemalla tuvan sohvalle keltasävyisiä sisustustyynyjä.

Nämä ovat näitä super-tärkeitä pohdintoja.

Onko ideoita maalaiskeittiön väriksi, jotain retroon vivahtavaa ja rauhallista? Tai vinkkejä/linkkejä hyvään tapettivalikoimaan?

Lopuksi vielä tunnelmia itseäni ilahduttavasta värimaailmasta. (Ja taas puuttuu sinapinkeltainen)
6 kommenttia on "Remonttisuunnitelmia ja sisustushöpinää"
 1. Sinapin keltainen ja keltainen ovat ihania värejä. Meidän koti on hyvin violetti-musta-harmaa-ruskea (https://onnellisempielama.blogspot.fi/2018/03/sahkoa-ja-polya-ilmassa.html), mutta pojan huoneeseen valitsin keltaisen sävyjä. Keltaiset verhot, keltainen lipasto... Toinen sävy onkin sitten tummansininen. Nyt kysyin mitä poika tuumaisi kirkkaankeltaisesta villamatosta, jota myydään Jotexilla. Suostui. Vielä en ole tilannut, mutta ehkäpä tilaan... Tykkään kyllä tuosta teidän vihreästäkin. Lasten taideteoksia kehyksiin, niin saat väriä? Meinasin itsekin neuloa neulemekosta jääneestä sinapinkeltaisesta langasta tyynynpäällisen sohvalle. Sopii violetin sekaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka. Kävinkin jättämässä kommentin tekstiisi ja totesin, että lempivärinne ovat kyllä helposti havaittavissa. :)

   Keltainen on aivan ihana, kunhan se pysyy maanläheisenä. Oma värisilmä heittää keltaisen maalikaupassa oranssiksi. Kerran luulin jo ostaneeni keltaokran väristä maalia ja kotona katsoin sen olevan oranssi.

   Taideteoksia täältä löytyy paikoitellen, mutta tuo vihreä pohja jotenkin tuntuu nyt väärältä. Lisää lämpöä huutelen, ainakin tämän talven jälkeen!

   Poista
 2. Suunnitelmia pitää olla!!! Sehän on remontoimisessa kivointa hommaa. Itse tein keittiösuunnitelmaan kuvakollaasin pitämistäni asioista. Siitä sitten ajan saatossa tuli keittiö, johon olen tyytyväinen vielä 16 vuoden jälkeenkin. Hämeenlinnassa on ylijäämävarasto (voi olla muuallakin suomessa), josta saa edullisesti ovia, ikkunoita ja keittiöitä (ja paljon muuta). Kannattaa hyödyntää jos mahdollista. Hinnat ovat kohtuullisia ja käytössä tuotteet osoittautuneet kestäviksi.
  Onko keittiön seinään mahdollista ottaa hirsi- tai lautaseinää näkyviin? Voi toimia todella kivana yksityiskohtana. Harmi kun tätä en itse aikoinani hoksannut.
  PipStudion ja PhilgrenRitolan (Tapettitalo) tapetit ovat ihania. Tapettitalon valikoimista löytyy kaikkien vuosikymmenten tyylit. Ainoa haittapuoli on tietysti hinta. Mutta itse olen ostanut esim. yhden rullan ja tehnyt siitä tehosteseinän. Tai sitten olen tilannut PipStudion tapetteja muutaman metrin (jostain nettikaupasta sai) ja tapetoinut esim. hyllyn taustan tai kaapin oven. Venelakkaa päälle ja siinä on pysynyt.
  Avohyllyjä on tehty vanhoista talosta löytyneistä lankuista ja takorautakannattimista (tilasin virosta edullisesti).
  Tässä nyt jotain vinkkejä mitä itse olen käyttänyt. Josko jotain ideaa näistä syntyisi.
  Tässä nyt jotain itse käyttämiäni ideoita.
  -sirpa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Sirpa. Onhan täälläkin "romuvarastoja" lähettyvillä, joissa käydäänkin aina silloin tällöin pyörähtämässä. Jokseenkin tuntuu siltä, että haluan tuvan pintaremonttiasiat kuntoon ennen kuin haalin sisustustavaraa.. Ja itse asiassa meillä on yksi raakalautaseinä näkyvissä! On näkynyt joissain blogin kuvissakin muistaakseni. Teen kyllä jossain vaiheessa blogiin paremman tupatarkastuksen.
   Kiitos hyvistä ideoista ja arvaa, selailenko täällä tapetteja parhaillaan? ;)

   Poista
 3. Vaaleat värit, tuovat aina valoisuutta ja suurentaa tilaa. Itse ehkä laittaisin joitakin yksityiskohtia. Esim. Luonovaaleat seinät maalaamalla ja esim. Sinapinväriset verhot. En laittaisi tapetteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaaleus onkin avain-asiana. Yritän aina muuten värikkääseen huonetilaan viedä valkoisia huonekaluja, vaaleat verhot ja muuta sellaista. Itseki tykkään simppelistä pienillä yksityiskohdilla (vaikka kotimme ei välttämättä siltä näytäkään :D). Ajattelin tapettia lähinnä peittämään seinän muita epätasaisuuksia sekä ikään kuin palapelinä rakennetuja kohtia. Mutta katsotaan mihin lopulta päädytään...

   Poista