sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

Aikainen sadonkorjuu



Valkosipuli on kasveista ainoa, jota käytän aina ruuanlaitossa. Meillä kuluu kyseistä hyödykettä kotona paljon. Vuodessa kotona syötyjen valkosipuleiden määrä lähentelee sataa kappaletta. Istutimme valkosipulinkynsiä viime syksynä kasvimaalle tulevan vuoden tarvetta ajatellen. Joulun alla ne ottivat ja lähtivät kasvamaan, juuri ennen kovaa pakkasjaksoa. Keväällä ne osoittivat uudelleen elonmerkkejä ja tähän asti ovat kasvaneet hienosti maan kuivuudesta huolimatta.

Vaistomaisesti Santulla tuli eilen tarve nostaa maasta kokeeksi yksi valkosipuli. Sieltä nousi yllätykseksi jo melko iso yksilö, jonka halkaisija oli noin 5cm. Sadonkorjuuseen on vielä aikaa ja sipuleilla mahdollisuus kasvaa todella isoiksi ja meheviksi. Tarkemmin maahan jääneitä varsia tutkittuamme, päätimme nostaa noin puolet sipuleista maasta jo nyt. Varsissa näkyi jonkin tuholaisen jälkia, joka oli syönyt kaikki sipuleiden kukinnot. Liekö paahtavan kuivalla ilmalla sekä niukalla kastelulla ollut osuutta asiaan...


Nostimme maasta kaikki yksilöt, joissa näkyi selvästi jonkin tuholaisen jälkiä. Kokeilemme vältää sipuleiden tuhoutumista kokonaan, joten aikaistimme sadonkorjuuta muutamalla kuukaudella. Valkosipulit ovat hyvän kokoisia, vaikka toki olisimme mielellään korjanneet ne vasta syksyllä maasta, jolloin ne olisivat todennäköisesti vieläkin isompia. Tekemällä opimme uusia juttuja ja tässäkin kasvatuksellisessa asiassa olemme liikkeellä kokeilumielellä. 

Nyt meillä roikkuu kotona leteissä nopeasti laskettuna kuusikymmentä tuoretta valkosipulia, jotka ripustimme mahdollisimman viileään ja varjoisaan paikkaan. Puhdistimme sipulit suurimmasta multakerroksesta, saksimme pois juurihaituvat ja napsautimme sipulin sekä varren yhtymäkohdasta "niskat nurin" (Tanskalaisesta maajussista opittua <3). Tämän pitäisi edistää kuivumista sekä estää varsien kasvun jatkamista. Minä taiteilin sipuleista yhteensä kolme lettiä, jotka ripustimme katosta roikkumaan. 

Nyt vain mietin, olisiko sipulien hyvä kuivua tuolla auringon paahteessa vähän aikaa ennen lopullista kuivatusripustusta, tiedätkö? Kaikki kokemukset ovat enemmän kuin tervetulleita.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Copyright © Maalaisblogi • Template by mable+mint