Ekologinen lapsiperhe

1.28
Meillä on viisihenkinen perhe, johon kuuluu lapsia kolme kappaletta. Elämme maaseudulla luonnon helmassa, toteuttaen koko ajan luonnonmukaisempaa elämäntapaa tukemalla sitä edistäviä valintoja. Pyrimme roskattomampaan kulutustapaan ja suunnittelemaan automatkamme niin, että hoidamme samalla reissulla mahdollisimman monta asiaa. Kokeilemme syödä kaikki ateriamme mahdollisimman kasvis-, marja- ja hedelmäpainotteisina ja vältämme kantamasta kotiin einestuotteita. Kierrätämme kotitaloudessa syntyvät roskamme asiaankuuluvasti ja kompostoimme kaiken mikä maatuu. Pyrimme rakentamaan kasvimaatamme pienellä määrällä eri kasveja, antamalla kasvien siementää ja tuottamalla tällä tavoin sopivan määrän kasveja kattamaan perheemme ravinnonkulutusta. Keräilemme luonnonantimia, marjoja ja villiyrttejäkin. Säilytämme kaiken käyttökelpoisen rakennusmateriaaliksi. Vietämme paljon aikaa kotona, teemme kotitöitä yhdessä ja pelailemme. Kesälomat kuluvat mökillä tai uimarannalla. Talvet tönössä tai pulkkamäessä. Kolme lasta yhdessä makuuhuoneessa ja kaikilla on tilaa omille jutuilleen.

Monesti ekologisuudesta kertovien keskustelujen yhteydessä törmään kaiken kattavaan kommenttiin: Et ole ekologinen, sillä sinulla on lapsia.

Tässä argumentissa on kieltämättä paljon mahdollisuuksia pitää paikkaansa, vaikka onkin kovin yksipuolinen. Minulla on tähän asiaan oma näkökulma, jonka haluan kanssanne jakaa.

Minun elämäni helmet ovat tässä.Valmiiksi täyden maapallon kuormittaminen on kaikkea muuta kuin ekologista. Muuttuvassa maailmassa on paljon ihmisiä. Jätettä, tavaraa, ravinnottomuutta ja ylikulutusta. En ole koskaan ajatellut, teinkö lapseni järkevästä syystä maailmaa tallailemaan. Lapset kasvattavat asukaslukua, mutta ovat valtava mahdollisuus ihmiskunnan tulevaisuudelle. Uskon, että ohjaamalla lapsia tekemään parempia valintoja, voi maapallon tila olla sukupolvien päästä toinen.

Mielestäni ihmisissä kaikista luonnollisinta on lisääntymisvietti. Olen aina toivonut omia lapsia ja suureksi onnekseni niitä saattanut maailmaan useamman kappaleen. Sen sijaan, että hukkuisin lasteni kanssa kuluttamaan yli ympäristön kantokyvyn, olen heille läsnä aivan arkipäivän asioissa. Meidän perheeseen ostellaan hyvin harvoin leluja tai muuta extempore-ajanvietettä. Sen sijaan mietimme yhdessä, mitä kaikkea voisimme tehdä ympäristössämme olemassa olevilla asioilla. Pihalla on kiipeilypuu ja kaadetuista ojan puista nakutetaan maja.

Tehtäväni vanhempana on pitää huolta jälkeläisistäni, mutta myös opettaa heitä pitämään huolta itsestään ja opastaa kantamaan omien tekemistensä vastuu. Keskustelemme asioista ja he tietävät maailman isoista roskakasoista. He ymmärtävät, miksi emme kauheasti tavaroita ostele ja ilahtuvat moninkertaisesti, kun saavat itselleen joskus jotain todella toivottua. Olen huomannut näiden hetkien tuoman ilon olevan pitkäikäisempää, kun se toistuu harvemmin.

Lapsi ei automaattisesti ole ekologisuuden tuho, vaan toivo. He kasvavat siitä, mihin kasvattajansa jäivät ja kantavat alitajunnassaan mukana lapsuudessa vaalittuja arvoja. Minä uskon heihin.
6 kommenttia on "Ekologinen lapsiperhe"
 1. Todella hyvä postaus! Juuri näin ajattelen itsekin. Lisäksi Suomessa syntyvyys ei ole edes ongelma - ilman maahanmuuttoa Suomen väkiluku vähenisi. Kaikkein tärkeintä maapallon väestönkasvun kannalta olisi panostaa kehitysmaihin ja esim. naisten koulutukseen. Nuo lastenteon epäekologisuudesta huutelevat voisivat mennä vaikka Afrikkaan tai Lähi-Itään jakamaan kondomeja, seksivalistusta ja kouluttamaan naisia, jotta he voisivat valita muunkin tien kuin (lapsi)äitiyden. Useissa kehitysmaissa naisilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin olla synnytyskone :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei. Totta puhut. Niin tuo kommentti särähtää omaankin korvaani ja valitettavan usein samaiseen lauseeseen joutuu törmäämään. Olen vastaanottanut sen niin, että kun ei ole muuta kommentoitavaa, pistetään tuo "kaikenkattava" kommentti kehiin.

   Kiva kun kävit jättämässä kommenttisi :)

   T: Maalaisblogin Nina

   Poista
 2. Yyyh, minulla hieman särähtää korvaan tuo, että et ole ekologinen, kun sinulla on lapsia..(eikä ihan vähänkään 😂🤐) Meillä 4 lasta. Ja meilläkin on pienin arjen askelin menty kohti sitä että emme hukuttaisi kirjaimellisesti tätä ainokasta palloamme pask...! Meillä suositaan palasaippuoita, kirppareita ja kierrätyskeskuksia. Kierrätämme. Ja kesäisin viljellään omat perunat, sipulit ym mitkä sitten kestäisi aina sinne seuraavaan kesään. Meillä käydään kalassa, varsinkin vanhin poikanen. Käydään marjassa, ja niistä valmistetaan sitten hillot ja mehut. Kananmunat tulee omasta kanalasta. Ja luulen, että kun lapset kasvaa tällaisessa ympäristössä ja tekevät ja näkevät tällaisia asioita, ja näkevät meidän aikuisten valintoja. Se vaikuttaa myös heidän omiin valintoihin aikuisena! Lapsissa on tämän maan toivo ♥️ Kertakaikkisen hyvä postaus! Toivotan mukavaa kesän jatkoa 🌻☀️☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu. Aika luotaantyöntävä kommentti tosiaan, johon joutuu aina silloin tällöin törmäämään.

   Teidän meininki kuulostaa mahtavalta ja juuri samankaltaisilla asioilla täälläkin mennään. <3

   Minäkin näen lapsissa suuren mahdollisuuden ja kunnioitan paljon heidän aitouttaan. Kun parhaamme teemme niin varmasti lapsuudesta jää jotain positiivista mieleen tulevaisuuden varalle.

   Kiitos kun kävit raapustelemassa kommenttisi. :)

   Poista
 3. Hyvä pohdiskeleva postaus taas kerran.
  Meilläkin on 4 lasta, joista jo 3 aikuista. Lapsista on tullut hyvinkin kulutuskriittisiä ja ekologisesti ajattelevia ja toimivia. Vanhempien esimerkki ei ole aina ollut paras mahdollinen, mutta kun suuret linjat ovat olleet kunnossa niin näköjään niistä kasvaa ihan asiallisia kansalaisia. Itse en kyllä yhtään tunne huonoa omaatuntoa lapsistani, uskon että he antavat oman merkittävän panoksensa tähän yhteiskuntaan omien elämäntapavalintojensa ja työpanoksensa kautta.
  Itse en pysty marjasta tai kalasta, mutta ostan kotimaisia marjoja ja kalaa ja tuen samalla niitä, jotka siitä elannon tai osan siitä saavat. Itse olemme opettaneet lapsemme myös siihen, että hyväosaisina suomalaisina meidän tulee myös auttaa hädänalaisia ihmisiä kotimaassa ja ulkomailla. Siksipä joukossamme on myös osana perhettä kummilapsi kehitysmaassa. Lisäksi annamme säännöllisesti osan tuloista avustustyöhön. Tähän mielestäni pystyy jokainen suomalainen vaikka pienelläkin panoksella. Uskon, että lapsetkin ovat omaksuneet tämän mallin ja jo pienenä joutuivat tottumaan siihen, että kaikkea ei saa itse vaan antaminen toisille on tärkeämpää.
  Mukavaa viikonloppua teille!
  -sirpa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet tehnyt hyviä valintoja elämässäsi. :)

   En myöskään ole ikinä ajatellut lasteni maailmaantulosta mitään negatiivista. Uskon heihin eniten tässä maailmassa ja uskon heidäb mahdollisuuksiinsa muuttaa tulevaosuudessa jotain maailman menossa. Toki maailma on muuttivainen kuitenkin, mutta toivottavasti hyvään suuntaan.

   Mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista