Ilmaista puutarhan rakentamista

6.25
ENNENJÄLKEENMe rakastamme ilmaisia huveja. Olemme oppineet arvostamaan paljon muuta, mitä rahalla voi saada ja keksimään keinoja haluttujen asioiden saavuttamiseen ilman sitä. Meille ei tullut suurena yllätyksenä sellainen tosiseikka, että onnellisuus ja elämänlaatu eivät riipu pelkästään rahasta. Sitä kuitenkin tarvitaan ja sen vuoksi on työstettävä. Monia asioita pystyy toteuttamaan ilmankin, kun lopettaa miettimästä asiaa vaikeimman kautta.

Vaihtoehtoista rakentamista myös täällä: Kasvinvaihtokulttuuria

Asumme lähes hehtaarin kokoisella tontilla, jossa puistikkoa ja pusikkoa riittää riippumatta siitä, mihin katsoo. Puuntaimia, heinikkoon hukkuneita marjapuskia, hyötykasveja. Tämä on oman elämänsä hortoilijan taikka luonnontieteilijän unelmapaikka, asua loputtomasti kehittyvän luonnon ympäröimänä. Totta puhuakseni meidän ei ole tarvinnut kertaakaan koukata taimikaupan kautta valitsemaan ostoskärryihin lisäyksiä puutarhaan. Olemme sen sijaan kuljeskelleet tontilla tutkien ja siirrelleet sen sisällä kasveja paikasta toiseen. Olemme tehneet jo useita mahtavia löytöjä, joiden arvo on mittaamaton suhteutettuna pelkästään taimikauppojen hintoihin.

Kahden vuoden aikana tontilta on löytynyt jos jonkinlaista perennaa, jotka ovat ajan saatossa hukkuneet pusikoituneeseen pihamaastoon. Niille löytyy aina uusi paikka kukkapenkistä. Luumu- ja kriikunapuut ovat pihamme yksi hienoimmista anneista. Niiden taimia kasvaa sadoittain puiden lähimaastossa, joille etsimme sopivan kasvupaikan ja joiden varjossa saamme tulevaisuudessa nautiskella napsien hedelmiä. Aina puuntaimen osuessa kohdalle mietimme sen hinnan taimikaupassa. Kun mietimme sen kerrottuna sadalla, mehän olemme rikkaita.

Ymmärrän kauppojen helppouden ja varsinkin silloin, jos on rahaa sinne käytettäväksi. Rahattomana tulee mietittyä vaihtoehtoja ostamiselle ja huomattua, kuinka loputtomasti luonnolla (ja läheisillä ihmisillä!) on meille ilmaista rakennusmateriaalia tarjottavaksi. Risut aidaksi, harvennetut pikkupuut majaksi, oksat kasvipenkin reunoiksi, kivet sinne koristeeksi, kattotiileistä torni ja sen päälle naapurilta turhaksi jäänyt ruukku. Mahdollisuudet ovat rajattomat.

Jos meillä olisi suunnaton kiire saada piha kerralla kuntoon, joutuisimme käyttämään siihen yli omaisuuden verran rahaa. Kun ei ole kiire, ei ole myöskään pakonomaista rahankulutuksen tarvetta. Meillä on koko elämä aikaa rakentaa kotia näköiseksemme. Jos meitä ei rehottava, ruohonleikkurilla koskematon piha haittaa, homma on sillä selvä.

:)
6 kommenttia on "Ilmaista puutarhan rakentamista"
 1. Meillä myös on pikkuhiljaa puutarhaa rakennettu. Tänä kesänä sain tyttäriltä äitienpäivälahjaksi kirsikkapuun ja sen jälkeen saimme ystäviltä koristekirsikan, ja hekin olivat saaneet useamman niitä ilmaiseksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saaduissa kasveissa on enemmän fiilistä, kuin yhdessäkään kaupasta haetussa. Aika monella tuttavalla on puutarhaa ja jotain, mistä olisi valmis jakamaan ilomielin. :)

   Poista
 2. Voi että, olisi kyllä lottovoitto, jos omalta pihamaalta löytyisi vanhoja perennoja ja hedelmäpuita! Meidän töllin vanha asukas Pentti ei tainnut olla puutarhaihmisiä. Muutama marjapensas täältä sentään löytyi entuudestaan, mutta muuten pihamaa lykkää pelkkää vuohenputkea ja naapuripihalta leviävää jättipalsamia.

  Todella kauniit reunukset olette väkästelleet noihin penkkeihin :) Ovatko nuo kolmannessa kuvassa näkyvät pinottuja kattotiiliä? Itselläni on ollut jotain samantyyppistä mielessä, meillä kun on ihan tuhottomasti vanhoja kattotiiliä, joita joku ovela on jemmaillut pitkin tonttia kattorempan yhteydessä... Olen niistä miettinyt juurikin penkinreunuksia, mutta arvon vielä, miten sen fiksuimmin toteuttaisin. Tuo teidän ratkaisu näyttää hyvältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut. Tämä asuinpaikka on todellinen onnenpotku, vaikka ensisilmäykseltä voisi näyttää liian askeettiselta, varsinkin talo. On ollut todella mielenkiintoista tutustua pihaan ja yllättyä sen tarjoamista mahdollisuuksista.

   Sinäkin, kun tykkäät villiyrteistä, voit hyvin koota niistä itsellesi kauniin ja monivuotisen puutarhan. Ne ovat mielettömän kauniita. Me olemme jättäneet tarkoituksella "rikkaruohoja" ryppäiksi puutarhaan. Nuo herkästi leviävät ja muiden kasvua estävät kasvit ovat kyllä vähän inhottavia, tsemppiä niiden kanssa.

   Ovat ne kattotiiliä ja samasta syystä kuin teillä lojuneet ympäri pihaa siellä täällä. Nyt ne löysivät tiensä kukkapenkkiin ja sillä hyvä. Seurailen blogiasi, mitä saat omistasi aikaan!

   Poista
 3. Heippa!
  Taas oli mukava inspiroiva kirjoitus. Se on niin totta, että vanhat perennat ja puut ovat ihan parhaita. Ne ovat kasvaneet ja viihtyneet sillä paikalla, joten ovat varma valinta. Meillä ihan sama juttu siinä, että vanhoja kasveja on pukannut sieltä täältä vuosien saatossa, vanhat omenapuut tuottavat hyvää satoa ja luumupuunalkuja tupsahtelee sieltä täältä. Kivet ovat mitä parhainpia aarteita, niin isot kuin pienetkin. Mielestäni juuri luonnosta löytyneet asiat sopivat parhaiten vanhan pihapiirin tunnelmaan. Pihaan kyllä saisi varmasti uppoamaan järkyttävän määrän rahaa. Teillä ainakin kuvissa näyttää juuri teidän taloon ja pihaan sopivilta ratkaisuilta. Ei muuta kuin jatkatte samaan malliin.
  -sirpa-

  VastaaPoista