Syksy hyötypuutarhassa ja vierailu espanjalaisten luona

23.36
Tähän vuodenaikaan nähden olemme hyvässä aikataulussa puutarhatöiden kanssa.

Kodin ympäristön siivoaminen kävi nopeasti jo aikoja sitten. Saimme vietyä taas yhden peräkärryllisen tilalta kerättyä jätettä kiertoon. Kaunis daalian eli vanhanaikaisesti joriinin juurakko on kaivettu maasta pois sekä viety kellariin ensin kuivumaan ja sitten talvehtimaan. Heinäpellolla saatiin avarrettua runsaasti lisää tilaa uudelle kasvatusalueelle. Isäntä pääsi kokeilemaan maan mylläämistä perintö-jyrsimellään. Samaisella jyrsimellä, joka on ostettu vuonna 1984, Santun ukki on myllännyt kasvimaita Helsingin Kivinokassa sijaitsevassa siirtolapuutarhassaan. Historian havinaa, siis.

Pellolle on noussut viikossa aika mahtava kompostikasa. Kaikella mahdollisella maatuvalla materiaalilla täytetty kukkula pääsee kohta pressun alle muhimaan. Keväällä sitten nähdään, minkälaista matskua sen alta paljastuu. Meidän luonteemme tuskin jaksaa odottaa kevääseen asti, vaan löydämme toisemme tökkimästä kasaa varmasti pitkin talvea useamman kerran.

Kävimme isännän kanssa hyvin pitkästä aikaa ystäviemme luona illanvietossa. Lauantai-ilta kului siinä saunoessa, opetellessa suussa soljuvaa espanjan kieltä sekä napostellen kotitekoista pitsaa. Kaikkineen oli mukavaa viettää viikonloppua jollain muullakin tapaa kuin kotona kökkien, vaikka myönnettäköön, että kotona kökkiminen on mun lempipuuhaani. Ihan heittämällä on.

Espanjalaisilla on aivan ihania tapoja, joista jöröt suomalaiset voisivat ottaa mallia. Ihailen kovasti heidän vieraanvaraisuuttaan, lapsiystävällisyyttään sekä tapaansa lähestyä ihmistä koskettamalla. Säikky suomalainenhan voi helposti hätkähtää kaikenlaisesta koskettamisesta, viettää mieluummin aikuisten iltaa ilman lapsia ja huolehtia, että jokainen vieras varmasti osallistuu illan tarjoiluihin yhtä suurella panostuksella. Ja tietysti on niitä poikkeuksia. Tämä oli kärjistettyä, mutta kokemani perusteella aika totta.

Sellaisesta avoimesta tunteiden näyttämisestä voisi myös olla monelle suomalaiselle ja ennen kaikkea kaikille ihmisille hyötyä. Jos tunteita alkaa patoutumaan vain omiin ajatuksiin, jokainen tietää, mikä on lopputulos. Ja kukaan muu ei voi tietää siitä mitään, jos et koskaan sano.Mehiläispesät voivat hyvin. Isäntä on käynyt talviruokkimassa jokaisen pesän eli viemässä pörriäisille sokerilientä syötäväksi. Ensi kesänä pesien määrä toivottavasti lisääntyy ja toivottavasti saamme myös alkuun tulevan hunajalinkoomon korjaustyöt. Haaveilemme suurtalouskeittiöstä, joka tulee rakentumaan navettaan. Sieltä käsin hoituisi hunajatöiden lisäksi kaikenlainen säilöntä sekä muu keittely.

Lauantai aamupäivän vietimme heittämällä perinteisen autokeikan puutarhakaupan jokavuotisiin alennusmyynteihin. Koska kolme lapsistamme olivat viikonlopun muissa hyvissä käsissä, täytimme rellun tyhjät paikat uusilla omenapuilla, kirsikkapuilla, useilla marjapensailla ja perennoilla. Ihana lisäys löytyi etupihalle ja se on aroniapuu. Kaikki tämä miinus seitsemänkymmentä prossaa. Kyllä oli iloinen mieli hyvän kaupan jälkeen. Näppejä toki jäi syyhymään kaupanteon jälkeenkin, mutta päätimme palata uusille ostoksille taas vuoden kuluttua. Tätä perinteeksi muodostuvaa reissua odotamme suuresti.

Tulipa ostettua myös huussin pöntölle uusi istuin. Näitä härpäkkeitä ei varmaan ole suunniteltu suurperheen jokapäiväiseen käyttöön, vaan ensisijaisesti kestämään kesämökkikäytössä pitkään. Kuivakäymälästä haluankin kirjoittaa joskus erikseen, sillä sisällä sijaitsevaa käymälää hoidetaan vähän eri tavalla kuin ulkokäyttöistä. Kantapään kautta opittua settiä tulossa.

Uusi viikko alkaa taas koulun, kerhon, harrastusten ja töiden parissa. Muutama omenapuu ja marjapensas on vielä istuttamatta eli lähdemme tästä kaivamaan niille kuoppia valmiiksi.

Hevoskastanjapuu on pitänyt sitkeästi lehtensä, kunnes tuli ensimmäinen pikkupakkanen. Tunti siinä kesti, kun lehdet tippuivat silminnähden kauhealla vauhdilla kohti maata. Nyt ne ovat jo kärrättyinä kompostikasaan ja niitä oli muuten paljon!

Maanantai alkaa aurinkoisella ilmalla, ruskan ajan väriloistolla sekä istutuspuuhilla.

Hyvää alkanutta viikkoa kaikille!

4 kommenttia on "Syksy hyötypuutarhassa ja vierailu espanjalaisten luona"
 1. Voi kun itsekin osuisi tuollaiseen -70% alennusmyyntiin.. tuntuu että aina kun menen syksyllä puutarhakauppaan niin aletuotteet on jo myyty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä täällä Perniössä on toisin. Kesäkausi on kaupoilla parasta aikaa, kun täällä liikkuu todella paljon mökkiläisiä. Syksyllä kaikki kadut hiljenevät ja ostovoimakin häviää. Jostain syystä puutarhakauppakin on tupaten täynnä kasveja, eikä monikaan osta niitä edes -70%. Meille tämä on toki hyvä asia. Kyseessä on siis s-rauta. En tiedä onko samoja alennuksia muissa saman liikkeen kaupoissa...

   Poista
 2. Samaa puutarha-aletemppua on käytetty täällä. Taimilla oli jopa kasvuunlähtötakuu. Ja kaikki lähtivät hyvin kasvuun ja ovat tuottaneet hyvää satoa. Ajattelen, että jos ovat selvinneet taimimyymälässä syksyyn, ovat sitkeitä sissejä.
  Täällä olen saanut vasta maahan tippuneet omenat kerättyä peuroille ja tietysti parhaat on syöty tai säilössä sitä varten. Piha on saviliejua runsaista sateista täällä Pirkanmaalla ja haravointi on jäänyt vielä tekemättä. Mutta ehtiihän tässä vielä tekemään vaikka mitä ennen lumentuloa. Ehkä.
  Mukavaa viikkoa teille.
  -sirpa-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Meillä on vielä sattunut kaikilla ostokerroilla kaupan asiaatuntevin myyjä, joka tietää paljon kaikkia konsteja puutarhanhoitoon. Jokaisesta kasvista hän on osannut aina kertoa missä ja miten viihtyy sekä miten hoidetaan. Se on hienoa, että jotain kiinnostaa ottaa asioista selvää.

   Ehtiihän tässä vielä, kai. Aina jokin puhde jää lumen alle piiloon, kuten kaadettujen puiden oksia ja runkoja. Tänä syksynä olisi tavoitteena saada ne kaikki hoidettua maasta pois, poikki ja pinoon.

   Poista